Cum interpretezi scorul de credit primit de la Biroul de Credit?
Înainte de a apela la un credit de nevoi personale sau de a îți face o linie de credit este bine să afli ce scor de credit ai înregistrat în Biroul de Credit.
În acest articol am pregătit pentru tine tot ce trebuie să știi despre:
- Cum să îți afli scorul de credit
- Ce înseamnă fiecare scor de credit
Să începem!
Cum îți poți afla scorul de credit?
Scorul de credit este o modalitate standardizată prin care se stabilește gradul de risc al unei persoane fizice ce solicită un împrumut.
În cuvinte mai simple, scorul de credit le indică potențialilor creditori posibilitatea ta personală de rambursare a unui împrumut.
Dacă dorești să afli mai multe detalii, inclusiv cum se calculează scorul de credit, citește articolul Ce este scorul de credit și cum te influențează.
Tipuri de scor de credit
Scorul de credit variază între 300 și 850. Cu cât este mai mare scorul tău, cu atât vei avea mai multe șanse să primești oferte bune de la creditori.
Biroul de Credit nu emite judecăți cu privire la semnificația unui anumit scor de credit. Toate instituțiile care au acces la baza lor de date își pot stabili propriile reguli în ceea ce privește acordarea de credite în funcție de scorul fiecărui client.
Noi vă oferim o scară medie care vă va ajuta să înțelegeți mai bine ce înseamnă fiecare scor de credit.
În acest sens, am identificat 5 categorii principale:
- Slab
- Sub medie
- Mediu
- Bun
- Impresionant
SlabSub medieMediuBunImpresionat300-450 451-550551-650651-750751-850
1. Scor de credit SLAB (300-450)
Aceasta este cea mai slabă categorie a scorului de credit. Dacă ai un scor cu valori cuprinse între 300 și 450 este foarte probabil ca instituțiile financiare să nu-ți aprobe cererea de împrumut.
În majoritatea cazurilor, un scor în această categorie semnalizează creditorului următoarele evenimente negative despre un potențial client: a fost anterior executat silit, înregistrează întârzieri de plată la unul sau mai multe împrumuturi contractate sau este supra-îndatorat.
2. Scor de credit SUB MEDIE (451-550)
Dacă scorul tău de credit se încadrează în această categorie, va fi dificil să apelezi la un credit, însă vor exista instituții financiare nebancare (IFN) care ar putea să-ți prezinte oferte de împrumut specifice acestei categorii.
Este posibil să primește un credit mai mic cu o dobândă mai mare. De cele mai multe ori, persoanele care au un scor de credit cuprins între 450 și 550 au întârziat cu plata ratelor și trebuie să-și mărească scorul pentru a putea beneficia de oferte mai bune de credit.
3. Scor de credit MEDIU (551-650)
Un scor de credit între 551 și 650 poate fi considerat mediu și înseamnă că vei putea beneficia și de oferte de împrumuturi din partea instituțiilor bancare, dacă ai un venit lunar stabil.
Dacă scorul tău face parte din această categorie înseamnă că: nu ai un istoric mare de creditare, ai amânat ocazional plata ratelor sau ai prea multe credite active.
4. Scor de credit BUN (651-750)
Dacă scorul tău face parte din această categorie, atunci nu vei întâmpina dificultăți în obținerea unui împrumut de tip: card de credit, linie de credit, overdraft sau credit ipotecar. Majoritatea instituțiilor financiare îți vor accepta creditul solicitat.
Singurul motiv pentru care ar putea să-ți fie refuzat creditul este dacă suma solicitată este mult prea mare pentru veniturile pe care le deții, deoarece băncile vor considera că este imposibil să achiți creditul la timp.
5. Scor de credit IMPRESIONANT (751-850)
Acest scor este considerat excelent de către creditori. Orice instituție financiară bancară sau nebancară îți va aproba cererea de împrumut.
Însă, pentru a ajunge să obții un astfel de scor, trebuie să fii considerat bun platnic timp de ani de zile și să nu fii înregistrat la Biroul de credit cu rate restante.
Dacă reușești să obții un scor de credit peste 800 atunci poți să ceri oferte mai bune din partea instituțiilor financiare deoarece acestea și-ar dori să te aibă drept client.
De reținut
Momentan, băncile din România nu menționează ce tip de scor de credit este potrivit pentru un anumit tip de credit.
De asemenea, scorul de credit nu este singurul lucru pe care instituțiile bancare îl iau în considerare atunci când aplici pentru un credit. Venitul tău lunar este joacă de asemenea un rol important în acordarea unui credit.
Chiar dacă ai un scor de peste 800, nicio bancă nu îți va garanta un credit dacă ți-ai dat demisia acum 2 luni sau dacă nu ai un venit lunar constant.
Atât băncile cât și instituțiile financiar nebancare au propriile reguli când vine vorba despre aprobarea creditelor și achiziționarea de clienți noi.
Ei pot decide criteriile după care se ghidează atunci când te consideră eligibil pentru un credit. Deși aceste criterii sunt confidențiale, poți fi sigur că scorul tău de credit este un factor important.
Câteodată, doar câteva puncte pot face diferența
Multe instituții au algoritmi automați care le ajută să decidă cine este eligibil pentru un credit. De aceea, chiar și 5 puncte în plus la scorul tău de credit te pot ajuta să primești oferte mai avantajoase de la bănci și instituții financiar nebancare.
Este important să începi să-ți construiești scorul de credit pas cu pas și să fii foarte atent cu plata ratelor. Pentru a te ajuta am creat o listă cu 7 moduri prin care îți poți îmbunătăți scorul de credit.
Concluzie
Scorul de credit este un factor foarte important pentru bănci și IFN-uri. În plus, instituțiile financiare iau în considerare și venitul tău lunar. Încearcă să îți crești pas cu pas scorul de credit pentru a putea avea acces la oferte mai bune de credit.