Te gândești să iei un credit, însă n-ai vrea să te trezești la un moment dat că ai de plătit dublu lunar? Atunci creditele cu dobândă fixă sunt pentru tine. Iată 3 motive pentru care să le alegi.
Te gândești să iei un credit, însă n-ai vrea să te trezești la un moment dat că ai de plătit dublu lunar? Atunci creditele cu dobândă fixă sunt pentru tine. Iată 3 motive pentru care să le alegi.

3 motive pentru care să alegi credite cu dobândă fixă

ROBOR. IRCC. Dobândă variabilă.

Dacă pentru unii oameni termenii aceștia nu înseamnă absolut nimic, pentru alții ei sunt echivalentul unei situații de evitat. De ce? Pentru că acei români care au credite cu dobânzi variabile sunt direct impactați de fluctuația indicilor menționați mai sus.

Să o luăm de la început. Există două tipuri de credit pe care le poți lua: credite cu dobândă variabilă și credite cu dobândă fixă. Din cele două tipuri, primul presupune o ajustare continuă la fluctuațiile economice.

Atunci când ai un credit cu dobândă variabilă, te poți aștepta ca sumele de plată lunare să crească de la un an la altul, în funcție de indicii de mai sus și diverși factori economici. 

În perioada 2023-2024, mulți români au avut de-a face cu aceste schimbări și au fost, în cele din urmă, nevoiți să plătească pentru creditele lor chiar și dublu față de ratele inițiale.

Din fericire, există și alternativa creditelor cu rate fixe. De ce ai vrea totuși să le selectezi tocmai pe cele care îți oferă dobânzi fixe? Iată 3 motive pentru care să selectezi împrumuturile cu dobândă fixă:

1. Stabilitate financiară

Cu siguranță, primul și cel mai mare plus al creditelor cu dobândă fixă o reprezintă stabilitatea financiară. Atunci când semnezi contractul tău de credit, semnezi că vei plăti o anumită sumă de bani lunar - și știi că așa va fi până la rambursarea întregii sume.

Cu alte cuvinte, dacă ai un credit pe doi ani, de exemplu, și știi că rata ta este de 450 de lei lunar, îți poți face calculele astfel încât să ai un buget previzibil lună de lună. Timp de doi ani, poți continua să-ți planifici bugetul, cheltuielile și să ai un stil de viață stabil, tocmai pentru că beneficiezi de dobândă fixă la creditul tău.

2. Protejarea împotriva fluctuațiilor pieței

Nu trebuie să fii expert ca să observi că economia este extrem de dinamică. Factorii economici se schimbă în permanență, lucru care afectează totul - de la mic, la mare. Printre efectele acestor schimbări sunt ratele dobânzilor stabilite de Banca Centrală. Iar dacă ele se schimbă, poți fi sigur că se modifică și suma pe care o ai de plată pentru creditul tău. Asta dacă ai un credit cu dobândă variabilă, desigur.

În schimb, dacă ai un împrumut cu dobândă fixă, ești protejat de aceste fluctuații. Practic, indiferent ce se întâmplă în exterior, la nivel economic, creditul rămâne ferm ancorat în costurile agreate la semnarea contractului.

3. Liniște sufletească

În vremuri incerte, în care schimbările economice sunt la ordinea zilei, la fel sunt și momentele de anxietate. Atunci când ești tributar condițiilor exterioare, fluctuezi odată cu ele. Dacă ele se înrăutățesc și tu ai mai mult de plătit, oftezi odată cu ele. Dacă se ameliorează și suma de plată scade, răsufli ușurat. Dacă ai un credit cu dobândă variabilă, atunci dansezi pe muzica pe care ți-o cântă condițiile economice.

Acest dans este ușor de dus câteva luni maxim, însă orice depășește această perioadă deja vine cu mari presiuni mentale. Dispare liniștea și intri într-un carusel emoțional care parcă nu se mai oprește. Brusc ai de scos câteva sute de lei bune din buzunar, dacă nu chiar și mai mult de 1.000 de lei pentru un credit al cărui scop inițial era să te susțină, nu să te îngroape în datorii.

Vestea bună este că atunci când optezi pentru un credit cu dobândă fixă, ai parte și de liniște sufletească. Poți trece chiar și printr-o recesiune - costul creditului tău va rămâne același ca la data semnării contractului. În jurul tău e furtună, iar în suflet e liniște. La fel și în contul tău bancar.

Ce credite Ocean Credit poți lua cu dobândă fixă?

Ne dorim să ai parte de liniște sufletească și de credite la costuri reduse, așa că toate creditele online pe care ți le oferim sunt credite cu dobândă fixă. Aplici rapid, doar cu buletinul și un selfie, din confortul casei tale:

🪸 Creditul online Coral îți oferă până la 12.000 lei direct pe card, rambursabili între 6-24 luni. Ai posibilitatea să alegi ritmul și numărul de rate confortabil ție. Credit perfect pentru renovări, înlocuirea dispozitivelor și electrocasnicelor mari.

🐬 Linia de credit Delfin îți oferă până la 9.000 de lei direct pe card, rambursabili în 12 luni. Linia de credit este ca o pușculiță de bani din care poți retrage bani oricând ai nevoie și plătești doar pentru banii utilizați.

🐧 Creditul de nevoi personale Pinguin îți oferă până la 4.500 de lei direct pe cardul propriu, sumă rambursabilă în 6 luni. Acest credit online de nevoi personale este ideal pentru situații de urgență - de sănătate, în locuință sau personale.

Concluzie

Atunci când economia fluctuează, te poți bucura de stabilitate financiară și de liniște sufletească. Indiferent de ce se întâmplă în jurul tău, un credit cu dobândă fixă îți dă șansa să-ți poți planifica bugetul într-un mod previzibil, știind că suma pe care o ai de plată rămâne aceeași, lună de lună. 

Cum? Alegând credite cu dobândă fixă, dobândă care rămâne la fel de la semnarea contractului și până la rambursarea completă a banilor. Alege stabilitatea. Din toate punctele de vedere.

autor
Claudia Spataru
Publicat pe
9/5/2024

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.