4 capcane pe care să le eviți atunci când iei un credit rapid
Când ai nevoie de bani, lucrurile se simplifică brusc. Tot ce știi este că ai nevoie de ei și că ai nevoie de ei imediat, ca să-ți rezolvi urgența. Dacă aplici pentru un credit, vrei ca procesul să fie cât mai simplu și în dorința ta de a avea banii cât mai rapid, poți uita să tratezi cu atenție anumite aspecte.
Indiferent că este vorba de un credit de nevoi personale sau o linie de credit, este important să te asiguri că iei cea mai bună decizie financiară pentru tine.
Dacă te grăbești să faci rost de bani, este posibil să nu observi anumite semnale de alarmă care, de altfel, ți-ar semnala că poți ieși în pierdere. Despre ce este vorba?
Asigură-te că iei creditul potrivit ție și bugetului tău, evitând aceste 4 capcane comune:
1. Dobânzi și comisioane ascunse
Multe instituții financiare de pe piață se folosesc de marketing-ul atractiv sau de ratele atractive, tocmai pentru a putea ascunde anumite dobânzi și comisioane mai puțin plăcute. Din nefericire, mulți români nu merg mai în profunzime atunci când vine vorba de a înțelege costurile creditului pe care-l vor.
Când aplici pentru un credit rapid - indiferent că este un credit online sau unul pentru care este necesar să mergi la sucursală - este necesar să te asiguri că înțelegi pentru ce semnezi. Chiar dacă trebuie să întrebi de două ori, e tot mai bine decât să semnezi fără să înțelegi exact ce vei avea de plătit și când.
Interesează-te care sunt costurile de acordare și administrare a creditului, de rambursare anticipată a creditului sau taxele de întârziere la plată și alte comisioane suplimentare. Chiar dacă nu vei avea de-a face cu situații excepționale, este indicat să știi exact ce ai avea de plătit în orice moment, ca să nu fii luat prin surprindere.
De exemplu, la Ocean Credit NU plătești niciunul din aceste comisioane:
- comision de analiză a dosarului.
- comision lunar de administrare a creditului.
- comision de rambursare anticipată a creditului.
- comision de acordare a creditului.
2. Termeni și condiții neclare
Într-adevăr, fie că vorbim de un împrumut IFN sau de un împrumut de la bancă, industria de creditare este totuși un domeniu încărcat de termeni financiari. Este o terminologie cu care îți va lua timp să te obișnuiești, dacă nu-ți este deja familiară. Însă totuși, termenii sunt standard și vor descrie aceleași lucruri, indiferent că soliciți un împrumut la Ocean Credit sau la Banca Transilvania.
Tocmai de aceea, este important să citești contractul tău de creditare și să te asiguri că toți termenii și toate condițiile stipulate acolo sunt clare. Orice este alambicat, vag sau prea complex va ridica un semn de întrebare.
Unele instituții se vor folosi de această slăbiciune penttru terminologia stufoasă, iar tu o vei resimți din plin la nivel de drepturi și plăți.
3. Scadențe stricte și penalizări la întârzieri
Înainte să semnezi un contract de credit, asigură-te că știi când sunt scadențele acestuia. Cu alte cuvinte, asigură-te că știi când ai de plată și ce se întâmplă dacă, la un moment dat, din orice motiv, nu vei putea plăti la data scadenței.
Tocmai pentru a se asigura că nu ies în pierdere, multe instituții creditoare aplică penalizări la întârzierile de plată. Și este firesc. Vei întâlni această practică atât la bănci, cât și la IFN-uri. Diferența însă este la nivel de cifre și de politică privind întârzierile la plată.
Pe scurt, este esențial să afli din contract la câte zile de întârziere vei începe să fii penalizat și cu cât. Și să ai un plan bine pus la punct, astfel încât să nu ajungi în această situație.
La Ocean Credit, vei avea posibilitatea, de exemplu, să faci o promisiune de plată în cazul unei excepții, să faci rescadențare sau chiar refinanțare. Caută ca atunci când iei un credit, să găsești flexibilitate la nivel operațional și înțelegere la nivel uman.
4. Riscul supraîndatorării
Pentru că în zilele noastre este foarte simplu să faci un împrumut rapid și să-ți achiți urgențele, poți risca să te împrumuți prea frecvent. Adică să faci din asta un stil de viață. Să iei credite pe bandă rulantă și să treci dintr-o datorie în alta.
Deși poate suna ca o idee bună, riscul supraîndatorării este foarte mare. Cu alte cuvinte, riști să te întinzi mai mult decât îți este plapuma și să cheltui mai mult decât poți plăti. În mod normal, BNR recomandă ca totalul scadențelor tale lunare să aibă contravaloarea a maxim 40% din salariul tău.
Dacă ai un salariu de 5000 de lei, de exemplu, este indicat ca totalul scadențelor tale lunare să nu depășească 2000 de lei. Se consideră că tot ce depășește acest procent devine mai degrabă o provocare financiară atât pentru tine, cât și pentru instituția care te finanțează.
Iată creditele Ocean Credit pentru care te poți califica, în funcție de datele tale financiare de la ANAF și Biroul de Credit:
🪸 Creditul online Coral îți oferă până la 12.000 lei direct pe card, rambursabili între 6-24 luni. Ai posibilitatea să alegi ritmul și numărul de rate confortabil ție. Credit perfect pentru renovări, înlocuirea dispozitivelor și electrocasnicelor mari.
🐬 Linia de credit Delfin îți oferă până la 9.000 de lei direct pe card, rambursabili în 12 luni. Linia de credit este ca o pușculiță de bani din care poți retrage bani oricând ai nevoie și plătești doar pentru banii utilizați.
🐧 Creditul de nevoi personale Pinguin îți oferă până la 4.500 de lei direct pe cardul propriu, sumă rambursabilă în 6 luni. Acest credit online de nevoi personale este ideal pentru situații de urgență - de sănătate, în locuință sau personale.
Concluzie
Pe scurt, creditele rapide sunt mai accesibile ca niciodată și asta este exact ceea ce fac: îți acordă bani rapid. Însă tocmai acest acces rapid la fondurile dorite vine cu riscul de a face totul în grabă, fără a citi contractul în detaliu și de a te asigura că împrumutul respectiv este exact ceea ce-ți trebuie.
Asigură-te că eviți cele 4 capcane menționate mai sus, în care mulți români cad adesea atunci când aplică pentru un împrumut rapid. Asigură-te că iei un credit corect, ai cărui termeni îi cunoști încă de la bun început și pentru care nu te supraîndatorezi.
Împrumută altfel cu Ocean Credit.