7 IDEI PRACTICE PENTRU A-ȚI ÎMBUNĂTĂȚI SCORUL DE LA BIROUL DE CREDIT
7 IDEI PRACTICE PENTRU A-ȚI ÎMBUNĂTĂȚI SCORUL DE LA BIROUL DE CREDIT

7 idei practice pentru a-ți îmbunătăți scorul de la Biroul de Credit

Fair Isaac, compania americană care a inventat sistemul de calcul al scorului de credit (FICO), nu a divulgat până în prezent modul exact în care se calculează acesta. Însă a oferit elementele şi ponderea în care ele influenţează scorul final. Pentru un scor de credit bun, e bine să le înțelegi și să le ai în vedere. Acestea sunt:

  • istoricul de plăţi – 35%
  • suma datorată – 30%
  • durata istoricului de credite – 15%
  • creditele noi, aflate în derulare – 10%
  • tipurile de credite accesate – 10%

Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să îţi poţi îmbunătăţești scorul de credit:

Dacă ai restanţe la credite, încearcă să le rambursezi

Sumele datorate reprezintă unul din aspectele cu impactul cel mai important asupra scorului tău de credit actual. Dacă datorezi o sumă prea mare, încearcă să ajungi la un acord cu creditorii astfel încât să ai parte de o rată lunară mai confortabilă sau de un calendar de plăţi mai potrivit. Este mai bine să plăteşti mai puțin şi în mod regulat, decât să nu plăteşti deloc.

Plăteşte rata la timp, dacă ai credite în derulare

Orice întârziere a plăţii ratelor îţi poate afecta scorul de credit. Dacă ai întârziat deja cu plata unor rate, nu trebuie să te neliniștești. Este bine să începi să plăteşti din nou la timp şi scoringul tău se va îmbunătăţi. Dacă ai mai multe împrumuturi pe care trebuie să le rambursezi, ar fi bine să îţi setezi în telefon un sistem de alerte pentru a primi notificări la data scadentă a fiecărui împrumut.

Stabilizează-ţi veniturile şi cheltuielile pentru un scor de credit optim

Acest lucru se referă la faptul că trebuie să îţi asiguri un echilibru între venituri şi cheltuieli, astfel încât să plăteşti ratele la credit fără mari presiuni. Astfel, dacă ai un salariu net lunar de 3.000 de lei, iar tu ai accesat credite care te obligă să plăteşti lunar 2.500 lei, înseamnă că eşti un client care prezintă riscuri ridicate pentru creditor. Ar trebui să îţi închizi unele din creditele curente sau să încerci să negociezi cu creditorul pentru a creşte perioada de rambursare. Scorul tău arată bine atunci când ratele lunare pe care le ai de plată reprezintă mai puţin de 30% din veniturile tale.

Încearcă să îţi refinanţezi sumele datorate

Dacă ai restanţe la plata împrumuturilor pe care le-ai accesat de la mai multe instituţii de credit, ai putea să îţi refinanţezi unele din datorii pentru a beneficia de o perioadă mai extinsă și de o rată mai mică. Astfel, vei avea ocazia să negociezi condiţii mai bune pentru tine până când îţi vei reveni din punct de vedere financiar. Totodată, este mai simplu să plăteşti o rată lunară unică la o singură  instituţie.

Dacă nu ai încă un istoric de creditare, creează-l

Instituţiile de credit au mai puţină încredere în clienţii care nu au mai obținut un împrumut în trecut. Aşa că primul pas pentru a-ţi îmbunătăţi scorul de credit este să obții un împrumut şi să achiți ratele la timp. 

Dacă încă nu deții un istoric de creditare, citește următorul articol pentru a afla câteva sfaturi utile - Nu am istoric de credit. Cum să încep?

Ţine cont de modul în care alegi un împrumut

Dacă ai credite pe termen lung şi îţi plăteşti întotdeauna ratele la timp, acest lucru reprezintă un element important pentru îmbunătăţirea scorului tău de credit. Instituţiile financiare consideră că acest tip de clienţi sunt printre cei mai stabili şi de încredere. Şi creditele pe termen mai scurt care sunt rambursate la timp îţi vor îmbunătăţi scoringul, însă nu la fel de mult ca în cazul unui împrumut pe termen lung. 

Dacă ai un scor de credit slab, nu aplica repetat pentru un credit

Aplicarea repetată la instituţii de creditare va apărea în istoricul tău de la Biroul de Credite şi îţi poate influenţa negativ scorul FICO. Încearcă să estimezi dacă vei putea obţine creditul înainte să aplici pentru acesta. 

Notă: Verificarea scorului de credit pe oceancredit.ro nu se constituie ca o cerere de împrumut, așadar nu va apărea în istoricul tău și nici nu-ți va afecta scorul de credit.

 

Concluzie                                          

Un scor de credit bun şi un istoric de creditare solid îţi oferă oportunitatea obţinerii de produse complexe în condiții avantajoase (carduri de credit, credite ipotecare). Menţine un nivel ridicat al calităţii istoricului tău de credit pentru a beneficia de oferte avantajoase pe viitor. Pentru a afla ce alte elemente influențează scorul tău de credit, citește în continuare articolul Ce este scorul de credit și cum te influențează.

Peste 60 de instituţii de creditare sunt integrate în sistemul informatic al Biroului de Credit. De aceea, rezultatul fiecărei aplicaţii pentru un împrumut pe care o vei face în viitor va fi influenţat de istoricul tău de creditare.

Sperăm ca sfaturile noastre să te ajute să îţi îmbunătăţeşti scorul de credit aşa cum îți doreşti. Şi nu uita, lucrurile nu se pot face peste noapte. Ai răbdare şi pas cu pas vei reuşi. Nu uita să îți verifici scorul de credit online disponibil oricând la oceancredit.ro.

Urmăreşte blogul Ocean Credit ca să fii la curent cu cele mai noi ştiri despre piaţa de creditare!

Ai vreo întrebare despre scorul de credit? O poţi adresa în secţiunea de comentarii de mai jos.

autor
Publicat pe
20/9/2019

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.