Lecția de educație financiară: cum și ce îi învățăm pe copii despre bani?

Banii sunt o parte esențială a vieții, de aceea este important să includem acest subiect în educația celor mici și să le oferim câte o lecție de educație financiară cu fiecare ocazie. Cum și ce îi învățăm pe copii despre bani? În cele ce urmează îți spunem cum să abordezi situația.

Studiile arată că, până la vârsta de șapte ani, copiii au deja formată modalitatea în care se raportează la bani. De aceea educația financiară poate să înceapă foarte devreme, chiar de pe la 3 ani. Învățarea principiilor de bază ale utilizării banilor încă de la o vârstă fragedă îi va oferi copilului informațiile de care are nevoie pentru a-și administra finanțele pe viitor, ajutându-l astfel să nu ia decizii la întâmplare.

Cea mai bună modalitate de a-l face pe copil să înțeleagă valoarea banilor și importanța economisirii, dar și să aibă un comportament responsabil față de bani, este să discuți cu el despre aceste aspecte în mod natural, în viața de zi cu zi, iar atitudinea ta, ca părinte, să fie una de sprijin. Practic, să oferi contexte prin care copilul să experimenteze ce înseamnă să folosească banii și să ia decizii financiare.

Învață-l să economisească

Pușculița poate fi introdusă de la 3-5 ani, în funcție de copil. Cum știi când copilul este pregătit pentru a utiliza pușculița? Ei bine, în momentul în care începe să ceară diverse lucruri pe care le vede la alți copii sau în reclame, iar ție îți vine să spui replicile clasice: “nu mai am bani”, “se strică după 5 minute”, “mai ai încă 3 la fel acasă”. Acesta este momentul în care, în loc de un NU răspicat, poți să îi oferi un răspuns creativ și să introduci în ecuație pușculița. Pe parcurs, puteți ajunge chiar la 4 pușculițe: pentru cheltuieli, economii, donații și investiții.

În acest mod, cel mic va învăța că banii sunt un mijloc de schimb, va învăța cum îi poate obține și de ce să nu îi cheltuie imediat. Mai mult decât atât, în momentul în care va conștientiza că banii sunt limitați, va începe să analizeze care sunt lucrurile de care chiar are nevoie sau pe care și le dorește cu adevărat.

Învață-l să-și seteze obiective

Stabilirea de obiective va determina copilul să ia propriile decizii, să fie disciplinat și să acționeze spre atingerea lor. De exemplu, pentru a putea cumpăra jucăria pe care și-o dorește, cel mic va renunța să-și mai cumpere tot felul de nimicuri pentru o perioadă de timp. Fă cumva ca obiectivul să fie vizibil. Lipește pe pușculiță un desen sau un abțibild care să aibă legătură cu acesta și care să-i amintească celui mic unde trebuie să ajungă.

Învață-l că banii trebuie câștigați

Este important să îi explici copilului că banii trebuie câștigați. Dacă doar îi vei îndeplini toate dorințele, fără să-i explici că banii nu cad din cer direct în portofel, acesta nu te va putea înțelege în momentul în care vei refuza să îi cumperi un anumit lucru. O metodă foarte bună de a experimenta pe propria piele ce înseamnă să-ți câștigi banii poate fi cea în care copilul este plătit pentru treburile pe care le face în casă sau pentru lucrurile rezolvate în favoarea familiei. O altă variantă este să îl încurajezi să facă diferite picturi, mărțișoare sau ornamente pe care să le vândă celor apropiați sau chiar să își deschidă un stand de limonadă.

Învață-l să facă diferența între nevoi și dorințe

Cum faci asta? Implici copilul în realizarea listei de cumpărături, explicându-i care sunt lucrurile cu adevărat necesare. Apoi, acesta va putea să participe și la efectuarea cumpărăturilor, va putea să bifeze puncte pe listă sau să profite de oferte, observând astfel că, în anumite momente, poate economisi bani față de bugetul inițial alocat.

Învață-l să doneze

Cel mic trebuie să știe că există și oameni care nu o duc foarte bine și că el le-ar putea veni în ajutor, donând din ceea ce are. Indiferent că donează bani sau merge la magazin și cumpără un cadou pentru un alt copil, astfel de acțiuni îl vor învăța ce înseamnă bunătatea și empatia. 

Făcând aceste lucruri încă de la o vârstă fragedă, îi oferim copilului fundația pentru o viață financiară sănătoasă. Iar copil educat financiar și responsabilizat, în ritmul lui de dezvoltare, ghidat de către părinți, va lua decizii înțelepte în legătură cu banii și la maturitate. 

Acum, că ți-am povestit cum și ce îi învățăm pe copii despre bani, am vrea să ne spui ce alte metode aplici pentru educația financiară a copilului tău?

autor
Adina Vintescu
Publicat pe
28/1/2021
Multumim! Am înregistrat solicitarea ta. Vei fi contactat în cel mai scurt timp.
Opa! Se pare că ceva nu a mers. Te rugăm să încerci din nou.