Efectul numărului de conturi asupra scorului de credit

Scorul de credit este rezultatul combinației dintre mai mulți factori interconectați. Dacă unii dintre ei, precum istoricul de plată sau numărul de întârzieri grave, sunt lesne de înțeles pentru oricine, alții pot fi mai greu de interpretat. Este și cazul numărului total de conturi, care este responsabil pentru aproximativ 10% din varianța scorului de credit.

Ce înseamnă asta pentru tine?

Înseamnă că e important să ai în portofoliu conturi de credit dintr-o gamă diversă de instrumente financiare. Asta pentru că băncile preferă clienții cu un istoric creditar ce atestă un nivel ridicat de responsabilitate în gestionarea unei game variate de împrumuturi. În continuare vă prezentăm o listă parțială cu tipurile de credit indicate în această situație:

  • cardurile de credit
  • liniile de credit
  • cardurile de cumpărături
  • creditele de locuință
  • împrumuturile de nevoi personale
  • creditele auto
  • creditele pentru studii

De reținut faptul că deschiderea unui cont bancar de debit simplu, a unui depozit sau unui cont de economii nu influențează în niciun fel scorul de credit, deoarece în acele situații nu primești practic niciun împrumut din partea unei instituții financiare.

Care sunt cele mai avantajoase tipuri de credit?

Dacă dorești să-ți îmbunătățești scorul de credit, este bine să-ți diversifici numărul de conturi active. Asta nu înseamnă că trebuie să aplici pentru credite de care nu ai nevoie, dar există cel puțin două tipuri de produse care sunt extrem de utile în orice situație și n-ar trebui să lipsească din portofoliul unui consumator avizat:

1. Creditele de consum

Această categorie se referă la împrumuturile luată pe o perioadă fixă de timp, plătibile în rate cu scadență lunară și dobândă de cele mai multe ori fixă. Creditele în rate te pot ajuta să-ți achiziționezi ceva pe care altfel nu ți l-ai permite, sau pot veni în ajutorul tău într-un moment de cumpănă. Indiferent de situație, existența unor astfel de credite în portofoliul tău certifică faptul că ai un deja un istoric, motiv pentru care băncile vor fi mai dispuse să-ți ofere credite noi.

2. Liniile de credit

Cunoscute și sub denumire de credite "revolving" sau overdraft, liniile de credit se caracterizează printr-un cont deschis, din care poți retrage bani în limitele agreate cu instituția creditoare.  Tind să fie mai flexibile decât creditele în rate, deoarece returnarea banilor se poate face după disponibilitatea împrumutatului, cu condiția acoperirii unei sume minime în fiecare lună. Sunt deosebit de folositoare atunci când vrei să ai o rezervă de bani pe care să o poți accesa rapid ori de câte ori ai nevoie.

Una peste alta, un nivel înalt de diversificare și un număr decent de conturi de credit te pot ajuta atât să-ți crești scorul de credit, cât și să-ți gestionezi optim finanțele. În cadrul raportului nostru, indicatorul “Total Conturi” îți spune exact cum stai la acest capitol:

In viziunea FICO, un client ideal ar trebui să aibă un minim de 7 conturi de creditare. Atenție – la socoteală intră și conturile închise în trecut. Acestea vor continua să fie luate în considerare pentru o perioadă de 7-10 ani de la închidere.

Pentru a vedea exact cum stai, începe prin a-ți afla scorul de credit la volt.ro. Dacă vrei să primești acces și la indicatori, aplică pentru obținerea raportului complet de credit. Acesta îți va fi oferit gratuit cu condiția să-ți inviți minim doi prieteni să-și afle propriul scor de credit. Iar dacă ești interesat să-ți diversifici portofoliul de credite - fie printr-un credit de nevoi personale, fie printr-o linie de credit - la final vei afla și dacă ești eligibil pentru unul din produsele noastre.

Acum că știi tot ce e esențial cu privirele la numărul și importanța conturilor de credite – este rândul tău să ne împărtășești din experiența personală. Ai mai luat credite avantajoase în trecut? Lasă-ne părerile tale în secțiunea de comentarii de mai jos.

autor
Publicat pe
25/2/2020
Multumim! Am înregistrat solicitarea ta. Vei fi contactat în cel mai scurt timp.
Opa! Se pare că ceva nu a mers. Te rugăm să încerci din nou.