Băncile și IFN-urile se intersectează fundamental la nivelul serviciilor pe care le oferă clienților lor. Însă, există 5 diferențe majore între bănci și IFN-uri, care-ți pot impacta experiența de creditare. Descoperă-le acum.

Reprezentarea animata a unei banci si a unui telefon cu logo-ul Ocean Credit, din care ies carduri denumite Pinguin si Delfin, precum creditele oferite de companie. Text imagine: Descoperă 5 diferențe majore între bănci și IFN-uri. Logo Ocean Credit
Reprezentarea animata a unei banci si a unui telefon cu logo-ul Ocean Credit, din care ies carduri denumite Pinguin si Delfin, precum creditele oferite de companie. Text imagine: Descoperă 5 diferențe majore între bănci și IFN-uri. Logo Ocean Credit

Descoperă cele 5 diferențe majore între bănci și IFN-uri

Atunci când solicită un împrumut rapid sau un credit de nevoi personale, majoritatea românilor apelează, în primul rând la bănci. Pe bună dreptate. Băncile sunt instituții financiare puternice, bine reglementate, care pot acorda finanțare generoasă, atunci când criteriile de bază sunt îndeplinite.

În schimb, ele au întotdeauna o alternativă pe piața financiară: IFN-urile. 

Dar ce sunt IFN-urile și cum te pot ele susține? Nu în ultimul rând, de ce ar trebui să-ți pese de existența lor?

Înainte să ne uităm la diferențele dintre bănci și IFN-uri, este esențial să ne uităm la elementele care le leagă. Care sunt punctele comune între bănci și IFN-uri?

  • Instituții financiare - Atât băncile, cât și IFN-urile sunt instituții financiare care servesc piața românească, în acest caz.

  • Opțiuni de finanțare - Ambele tipuri de instituții financiare oferă opțiuni de creditare acelor segmente de populație care au nevoie de finanțare și care respectă setul de criterii descrie de fiecare instituție în parte.

  • Aceiași indicatori financiari la evaluare - Atunci când evaluează un potențial client în vederea acordării unui credit, ambele tipuri de instituții financiare vor lua în calcul același set de indicatori financiari. Se vor uita la istoricul tău financiar, la scorul tău de credit și la creditele tale active, printre altele - date obținute de la Biroul de Credit.

Deși băncile și IFN-urile se intersectează în serviciile de finanțare pe care le oferă, precum și în procesul de bază de evaluare a potențialilor clienți, ele se diferențiază în multe alte aspecte:

1. La nivel de reglementare  

În general, băncile sunt mult mai aspru reglementate de către autoritățile de reglementare financiară. Ierarhic vorbind, băncile vor avea întotdeauna înaintea lor bănci centrale și organisme guvernamentale cărora să le răspundă.

În schimb, IFN-urile sunt supuse unor cerințe mai puțin rigide și a unei reglementări mai flexibile. Lucru care rezultă natural într-una din următoarele diferențe expuse mai jos, accesibilitatea și criteriile de împrumut.

Tocmai din acest motiv, mulți români apelează la IFN-uri atunci când au cea mai mare nevoie de bani în viața lor. Atunci când băncile îți închid ușa, IFN-urile o deschid.

2. Gama de servicii oferite

Este bine știut faptul că băncile oferă un spectru larg de servicii clienților săi. De la conturi curente și de economii, credite mici și pe termen scurt, la credite ipotecare și opțiuni de investiții.

În schimb, IFN-urile se axează focalizat pe finanțarea clienților săi. IFN-urile și-au dezvoltat competențele astfel încât să poată oferi cu succes împrumuturi rapide clienților săi, pe termen scurt.

Ocean Credit, de exemplu, îți oferă, de exemplu, posibilitatea de a alege dintre două tipuri de credite: 

  • de nevoi personale - creditul Pinguin 🐧 îți oferă până la 4500 de lei, rambursabili în 3 luni.

  • linie de credit - linia de credit 🐬îți oferă până la 9000 de lei, rambursabili în 12 luni. Spre deosebire de un credit simplu, precum creditul Pinguin, linia de credit Delfin este ca o pușculiță, din care retragi bani oricând ai nevoie. Și plătești doar pentru sumele utilizate.

3. Accesibilitatea și criteriile de împrumut

După cum poate ai avut deja șansa să observi, băncile au criterii foarte stricte de acordare a creditelor. Este vorba despre veniturile tale, verificarea istoricului tău de credit și  a împrumuturilor tale.

De multe ori, ești refuzat pentru un credit și nici măcar nu știi de ce. Lucru care poate fi dureros și descurajant, mai ales într-o situația în care nevoia unor fonduri de urgență este maximă.

Așa cum spuneam și mai sus, băncile sunt strict reglementate, lucru care rezultă într-o acordare mai puțin flexibilă a creditelor. Rigiditatea aceasta este bine cunoscută și, din nefericire, fără șanse mari de a fi atenuată în viitor.

De fapt, nici nu este neapărat necesar ca băncile să-și domolească această strictețe pentru că tocmai aici intervin IFN-urile pe piață. IFN-urile au un rol extrem de important în piața financiară și, anume, pentru că ele acoperă tocmai acele segmente din piață care sunt incompatibile cu criteriile băncilor.

Cu alte cuvinte, dacă o bancă te evaluează prea strict și îți dă un verdict negativ în aplicarea la un credit, un IFN te poate accepta. IFN-urile sunt întotdeauna mai flexibile și îți pot acorda un credit online sau un împrumut rapid chiar dacă ai un scor FICO mai slab sau un istoric de plată de care nu te mândrești.

4. Riscurile și costurile asociate

Băncile sunt instituții financiare bine stabilite pe piață. De fapt, sunt mamuții, giganții industriei. Tocmai de aceea, își permit să ofere, poate, dobânzi mai mici. În schimb, însă, accepți că poți fi refuzat, ca urmare a condițiilor stricte de acordare a creditelor.

Pe de altă parte, IFN-urile pot practic dobânzi mai mari tocmai datorită riscurilor asociate unor instituții financiare mai mici. Însă ele te pot aproba mult mai rapid și te pot scoate din impas atunci când ai cea mai mare nevoie. 

Cu toate acestea, nu toate IFN-urile sunt la fel. Orice piață, de oricare tip ar fi ea - financiară, agroalimentară sau de retail - are jucători la ambele capete ale segmentului de servicii oferite. La fel și în piața IFN-urilor, sunt IFN-uri care practică printre cele mai mari dobânzi și IFN-uri care practică dobânzi reduse.

Ocean Credit se află în categoria IFN-urilor cu dobânzi reduse. Pentru că tot procesul de aplicare pentru credit se desfășoară 100% online și nu avem costuri asociate birourilor fizice, dobânzile noastre sunt mai mici. 

5. Stabilitatea și dimensiunea

După cum spuneam, băncile sunt giganții pieței. De sute de ani, băncile dețin monopolul pieței financiare. Astfel încât stabilitatea lor pe piață este una greu de zdruncinat. De asemenea, dimensiunea pe care o ocupă în piața financiară este una covârșitoare și extinsă. Pe bună dreptate. Tocmai de aceea, băncile sunt asociate unui risc redus, în percepția generală a publicului.

În schimb, IFN-urile sunt mai mici și mai specializate. Având în vedere că ele se ocupă doar de creditare, este firesc atunci ca ele să-și atribuie doar o nișă a pieței - nișa celor care au nevoie de finanțare urgent. 

Însă, și aici, depinde de fiecare IFN în parte. În propria lor nișă, unele IFN-uri vor fi stabile și în plină creștere organică pe piață, ca urmare a serviciilor calitative pe care le oferă clienților săi, în timp ce altele vor dispărea după doar câțiva ani de activitate.

Ocean Credit se angajează să ofere în continuare produse și servicii de creditare utile, eficiente și corecte clienților săi, ani la rând, adresând nevoile specifice de finanțare ale românilor.

Concluzie

Deși atât băncile, cât și IFN-urile sunt instituții financiare, există câteva diferențe majore și esențiale între ele. Axându-se strict pe serviciile de creditare a clienților săi, IFN-urile sunt mai flexibile în acordarea finanțării. Cu alte cuvinte, atunci când băncile închid ușa, IFN-urile o deschid. Inclusiv Ocean Credit.

autor
Claudia Spataru
Publicat pe
23/11/2023
Categoria
IFN

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.