Credite IFN – ce sunt și de ce să le alegi?

Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre un credit bancar și un credit IFN (un credit rapid)? În acest articol îți prezentăm diferențele dintre acestea, precum și alte caracteristici ale creditelor nebancare. 

Știm că atunci când vine vorba de un împrumut, impulsul este de a apela la o instituție bancară. Însă, în funcție de tipul de împrumut de care ai nevoie, îți sugerăm să iei în considerare și IFN-urile, acestea putând acorda credite foarte avantajoase, pentru care trebuie să depui un efort minim.

Ce sunt IFN-urile?

Conform BNR, instituţii financiare nebancare (IFN)  sunt “entităţile, altele decât instituţiile de credit, ce desfăşoară activitate de creditare cu titlu profesional, în condiţiile stabilite de lege”. Atenție, toate IFN-urile sunt supravegheate de către Banca Națională a României, astfel, nu ai de ce să îți faci griji în privința calității și securității serviciilor oferite. 

Ce tipuri de credite poți accesa prin IFN-uri?

Conform legii nr. 93 din 8.apr.2009, IFN-urile pot oferi următoarele servicii:

  • acordare de credite, incluzând, fără a se limita la: credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finanţarea tranzacţiilor comerciale, operaţiuni de factoring, scontare, forfetare;
  • leasing financiar;
  • emitere de garanţii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finanţare;
  • acordare de credite cu primire de bunuri în gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
  • acordare de credite către membrii asociaţiilor fără scop patrimonial organizate pe baza liberului consimţământ al salariaţilor/pensionarilor, în vederea sprijinirii prin împrumuturi financiare a membrilor lor de către aceste entităţi, organizate sub forma juridică a caselor de ajutor reciproc;
  • alte forme de finanţare de natura creditului.

Credit bancar vs Credit IFN ("Credit rapid")

Deoarece educația financiară în România este slab dezvoltată, în cele mai multe cazuri, oamenii au idei preconcepute despre instituțiile financiare bancare și cele nebancare și prin urmare, despre creditele oferite de aceste două tipuri de instituții. Astfel, cele mai importante diferențe dintre creditele oferite de bănci și cele oferite de IFN-uri și cele nebancare sunt: durata de analiză a dosarului de credit, perioada de acordare a creditului și a sumei pe care o poți împrumuta. 

Prin intermediul IFN-urilor, suma maximă pe care o poți obține este în general mai mică față de cea pe care o poți obține prin intermediul băncilor. În plus,  perioada de rambursare este în general mai scurtă, de aproximativ 3 luni, însă poate ajunge și până la 1-2 ani, în schimb, în cazul băncilor, perioada de rambursare se poate extinde până la 5 ani, în funcție de suma împrumutată și tipul de credit.

Care sunt avantajele și dezavantajele IFN-uri?

Într-un articol anterior ți-am prezentat principalele avantaje ale creditelor oferite de instituțiile financiare nebancare. Printre acestea reamintim:

  • Acordarea simplă și rapidă a creditului;
  • Numărul redus de documente necesare;
  • Timpul scurt de analiză a dosarului;
  • Obținerea creditului online, fără deplasare și stat la cozi.

Iar printre dezavantajele creditarii prin intermediul IFN-urilor se numără:

  • Suma maximă oferită;
  • Durata de rambursare a creditului.

Creditele IFN își continuă creșterea în România

Puternic lovite de criza financiară din anul 2008 când vânzările de credite s-au prăbuşit, iar cei mai mulţi dintre clienţi nu și-au putut achita ratele, IFN-urile care au supraviețuit se pot bucura acum de o continuă creștere.  Conform statisticilor BNR, creditele acordate de IFN-uri au continuat să crească chiar și în primul trimestru din 2019, pentru al 4-lea trimestru consecutiv.

Sursa: Bancherul.ro / BNR

Precum se poate observa în imaginea de mai sus, împrumuturile oferite de către IFN-uri au ajuns la 28,1 miliarde lei în martie 2019, comparativ cu 27,5 miliarde lei în decembrie 2018.

Dacă îți dorești să aplici pentru un credit de nevoi personale, poți aplica cu încredere la Ocean Credit. Încă din 2015, la Ocean Credit IFN susținem creditarea responsabilă și oferim servicii transparente. Poți împrumută până la 3500 lei, suma pe care o poți rambursa în 3 rate fixe.

Ai apelat vreodată la credite nebancare? Scrie-ne în comentarii care a fost experiența ta și ce ai îmbunătăți la acest tip de credit:

autor
Publicat pe
26/8/2019
Categoria
IFN
Multumim! Am înregistrat solicitarea ta. Vei fi contactat în cel mai scurt timp.
Opa! Se pare că ceva nu a mers. Te rugăm să încerci din nou.