Ce sunt interogările bancare și cum îți afectează scorul de credit?
Atunci când ești interesat să optezi pentru un nou produs de creditare, prima etapă o reprezintă întotdeauna interogarea bancară. Aceasta se referă la acțiunea propriu-zisă de aplicare pentru credit, pe parcursul căreia banca va comunica datele tale Biroului de Credit, “interogând” așadar instituția pentru a vedea dacă ești sau nu eligibil pentru un nou împrumut.
Aceste interogari bancare însă îți pot impacta direct scorul de credit. Un număr ridicat de interogări într-un timp scurt îți influențează negativ scorul de credit, deoarece se consideră că aplicarea repetată pentru credite este asociată comportamentului riscant. Acest lucru este și mai pronunțat în cazul celor cu un istoric scurt, aflați încă la primele credite.
Totuși, nu toate interogările au o pondere egală. Astfel, trebuie făcute câteva precizări esențiale:
1. Doar interogările făcute în ultimele 6 luni au un efect asupra scorului de credit
Conform reglementărilor FICO, în calcularea scorului de credit se iau în considerare doar interogările făcute în ultima jumătate de an. Așadar, dacă ai aplicat pentru mai multe credite într-un timp scurt, este suficient să aștepți câteva luni până ce efectul acestora va fi eliminat din calcul.
2. Aflarea scorului de credit nu se constituie drept interogare
Este foarte important să reții faptul că aflarea scorului de credit printr-o sursă autorizată ca Ocean Credit sau direct de la Biroul de Credit nu se constituie drept interogare bancară. Astfel, îți poți verifica scorul online ori de câte ori dorești, fără ca acest lucru să-ți afecteze în vreun fel scorul de credit.
3. Sistemul FICO permite compararea diferitelor oferte de credit
Pentru a permite potențialilor clienți să caute și să compare diferite oferte de credit, sistemul FICO a fost creat în așa fel încât să comaseze multiple interogari bancare într-una singură în anumite condiții. Spre exemplu, poți aplica la mai multe credite auto sau de locuință pentru a fi sigur că obții cei mai buni termeni, atâta vreme cât aplicațiile sunt făcute într-un interval scurt de timp. Acest lucru nu se aplică însă la aplicațiile pentru carduri de credit – acolo va trebui să fii prudent în alegerea variantelor potrivite, preferabil fără a apela la interogări multiple.
Este însă important de precizat că factorul aferent interogărilor bancare, deși influențează până la 10% din scorul tău de credit, nu trebuie să te oprească din căutarea unui credit adecvat nevoilor tale. Chiar și în situația unei aplicații eșuate ce nu rezultă într-un credit, FICO estimează că o interogare adițională nu va scădea scorul decât cu un maxim de 5 puncte - prea puțin ca să-ți afecteze cu adevărat șansele de a obține un nou împrumut pe viitor.
Pentru a-ți oferi tabloul complet al situației tale financiare, noi am inclus numărul de interogări bancare în raportul nostru de credit:
Potrivit FICO, un număr de până la 7 interogari bancare este considerat acceptabil din punctul de vedere al instituțiilor creditoare. Această cifră este îndeajuns de generoasă încât să-ți permită compararea mai multor oferte de creditare, încurajându-te totodată să procedezi cu prudență atunci când vine vorba de noi aplicări. Pentru a-ți maximiza șansele de a obține un împrumut din prima, află mai multe despre Modul în care băncile și IFN-urile iau decizii privind acordarea unui împrumut.
La fel ca și restul indicatorilor ce intră în componența raportului de credit, totalul interogărilor bancare va fi pus la dispoziție gratuit și instant oricărui client care-și invită minim doi prieteni să-și afle și ei scorul de credit la volt.ro. În funcție de rezultatul obținut, la final vei primi o ofertă de creditare customizată nevoilor tale.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit azi sau ai întrebări legate de interogările bancare, te invităm să ne lași un mesaj în secțiunea de comentarii de mai jos.