Ce spune istoricul tău de plăți despre tine?
Băncile și IFN-urile analizează trecutul tău ca și consumator de produse de creditare prin prisma istoricului de plăți. Acest factor e responsabil pentru circa 35% din scorul tău de credit, motiv pentru care este esențial să-ți respecți angajamentele față de creditori.
Conform FICO, istoricul de plăți e constituit din 4 factori principali:
- achitarea la timp a datoriilor – aici sunt incluse toate tipurile de credit, de la cele de nevoi personale până la cele imobiliare sau descoperirile de cont;
- implicare în proceduri precum – insolvență personală, credite date la colectare, procese intentante în scopul recuperării sumelor datorate;
- întârzierile la plată – se ia în considerare durata întârzierii, numărul întârzierilor, precum și sumele datorate;
- raportul dintre creditele cu și fără întârzieri – formula ia în calcul numărul de credite la care îți respecți angajamentele financiare vs. cele la care rămâi în urmă cu plățile;
După cum se poate vedea, analiza istoricului de plăți este una complexă. Dar vestea bună e că nu trebuie să te îngrijorezi dacă ai rămas în urmă cu plata unui credit o dată sau de două ori. Băncile nu cer neapărat perfecțiune în plata datoriilor, cât mai degrabă consistență și efort susținut.
Așadar, dacă ai câteva pete în istoricul personal, iată ce poți face pentru a rămâne eligibil pentru credite viitoare:
1. Ai grijă la toate creditele tale – nu ignora datoriile aparent minore precum cele acumulate la cardurile de cumpărături, ci organizează-te în așa fel încât să poți achita suma minimă lunară pentru toate creditele tale.
2. Utilizează o strategie bine pusă la punct – rambursarea creditelor trebuie făcută cu cap. Există mai multe metode la care poți apela pentru a-ți reduce împrumuturile fără a-ți impacta negativ istoricul de plăți. Citește articolul nostru Metode inteligente de a scăpa de datoriile din credite pentru a afla mai multe.
3. Ia în calcul refinanțarea datoriilor – dacă ai acumulat numeroase datorii și ți-e greu să ții pasul cu ele, consideră metoda refinanțării. Băncile oferă posibilitatea de a-ți îngloba toate datoriile într-un singur credit, eliminând astfel nevoia de a achita mai multe rate în fiecare lună.
Dată fiind importanța istoricului de plăți, l-am inclus la loc de cinste printre cei 6 indicatori principali care contribuie la calcularea scorului de credit:
Un scor bun va avea o cifră asociată istoricului de plăți de >90%<. Asta înseamnă că în cel puțin 90% din situații ți-ai achitat datoriile până la data scadenței. Ține minte că istoricul plăților are o pondere mare în ceea ce privește scorul tău de credit, motiv pentru care merită să-ți achiți toate ratele la timp.
Indiferent cum stai în momentul de față, însă, primul pas către responsabilizarea financiară îl reprezintă aflarea scorului de credit. Acesta este disponibil gratuit și instant la volt.ro.
Pe parcursul înregistrării, vei avea și opțiunea de a cere raportul complet, care vine la pachet cu scorurile tale la cei șase indicatori principali plus o suită de informații importante legate de conturile și datoriile tale. Raportul îți va fi pus la dispoziție gratuit dacă-ți inviți minim doi prieteni să-și afle și ei scorurile de credit.
Ești gata să-ți iei viața financiară în mâini? Dacă vrei să ne povești propriile experiențe legate de aflarea scorului de credit, te așteptăm cu nerăbdare în secțiunea de comentarii.