8 bune practici pentru a-ți administra corect linia de credit

Linie de credit - sună intuitiv. Și este. 

O linie de credit este o variantă de creditare online care-ți oferă o sumă de bani, din care te poți alimenta de câte ori ai nevoie. Spre deosebire de un credit de nevoi personale, linia de credit este ca o rezervă de bani care îți este la îndemână oricând ai nevoie de fonduri extra. Atât timp cât urmezi câteva reguli de utilizare de bază, linia de bază îți poate deveni un prieten de încredere.

Cum te poți asigura totuși că îți administrezi corect linia de credit, astfel încât să te bucuri la maxim de ea și de banii tăi?

Iată 8 sfaturi pentru a-ți folosi linia de credit corect și optim:

1. Familiarizează-te cu termenii și condițiile

Contractul pe care poate, în alte condiții, te ferești să o citești în întregime, aici este esențial. Citește-l fără să sari vreo clauză. Până la urmă, primești un împrumut rapid care să te susțină în ceea ce tu ai nevoie în viața ta în viitorul apropiat.

Așadar, te angajezi să răspunzi de linia ta de credit pe o perioadă mai lungă de timp - în cazul liniei de credit Delfin va fi 1 an de zile. Așadar, contractul tău îți va explica toți termenii și condițiile care te vor impacta în mod direct în acest interval de timp.

Acordă o atenție sporită anumitor elemente, cum ar fi: limita de credit, rata dobânzii, termenii de rambursare și orice alte costuri asociate.

2. Stabilește-ți un buget și ține-te de el

Indiferent care e scopul pentru care ai deschis linia de credit, este important să îți pui viața financiară în ordine. Este necesar să știi cum arată comportamentele tale financiare lună de lună, astfel încât să-ți poți stabili un buget.

De exemplu, va fi necesar să știi ce cheltuieli ai și care e tiparul tău de a cheltui. Vezi ce cheltuieli sezoniere ar putea apărea, precum și ce cheltuieli impulsive. 

Ia o foaie de hârtie și un pix și notează-ți clar, transparent, chiar tranșant, ce faci lunar cu banii tăi. Unde se duc și unde ar putea să se ducă, în funcție de obiceiurile tale de cheltuială.

Scopul este să poți rambursa sumele împrumutate din linia de credit, fără a-ți suprasolicita finanțele.

3. Folosește înțelept linia ta de credit 

Mulți români cedează tentației de a-și folosi linia de credit aproape ca pe un card obișnuit, de salariu. Cumpără, cumpără și cumpără. 

Ei uită, adesea, că va fi necesar să returneze sumele cheltuite și să reîntregească limita de credit. 

Pentru a-ți păstra bugetul la un nivel sănătos, îți recomandăm să-ți păstrezi linia de credit pentru cheltuieli planificate și esențiale. De exemplu, o achiziție singulară, reparații neașteptate, cheltuieli medicale neprevăzute sau investiție în educație. Orice cheltuială impulsivă și fără intenții puternice îți va îngreuna fluxul lunar de bani.

4. Monitorizează soldul constant 

Un alt aspect foarte important este să fii mereu la curent cu soldul liniei tale de credit. Gradul maxim recomandat de utilizare a limitei tuturor creditelor tale active cumulate este de 40%. Cu alte cuvinte, dacă mai ai un credit nevoi personale și încă un credit ipotecar active simultan, va fi necesar să te menții sub 40% ca grad de utilizare global al tuturor aceste credite.

Atunci când depășești limita de utilizare a liniei de credit, riști să întâmpini dobânzi mai mari și taxe suplimentare. 

Pentru a reduce din aceste riscuri, Ocean Credit îți recomandă să îți gestionezi linia de credit Delfin direct din aplicația Volt - lansată de partenerul nostru.

Bugetul tău îți va mulțumi ulterior pentru atenția sporită cu care îți gestionezi finanțele.

5. Efectuează plățile la timp

Din nou, termenii agreați în contract sunt esențiali. Asigură-te că îi respecți - orice întârziere la plată va atrage după sine penalizări, iar costurile totale ale liniei tale de credit vor crește. 

Atunci când îți muți Delfinul în Volt, vei putea vedea clar când e următorul termen de plată și vei fi mereu la curent cu scadențele tale. În același timp, noi te vom anunța printr-un email că data scadenței se apropie pentru ca tu să poți avea fondurile disponibile la timp.

6. Redu soldul frecvent

Ori de câte ori ai ocazia și o poți face, asigură-te că rambursezi sume mai mari decât strict minimul de plată. Astfel, îți mai reduci din soldul pe care-l ai în continuare de plată și scazi din presiunea resimțită de bugetul tău. 

În plus, plățile suplimentare te vor ajuta la economisirea dobânzilor.

Cu alte cuvinte, cu cât mai proactiv abordezi linia ta de credit și rambursarea plăților aferente, cu atât mai bine îți va fi din punct de vedere financiar.

7. Păstrează-ți istoricul de plată la un nivel optim

Atunci când tu îți faci o disciplină din a efectua plățile la timp, poți conta pe faptul că istoricul tău de plată va arăta impecabil. Un istoric bun de plată te va ajuta să-ți crești scorul de credit care, la rândul său, este un element-cheie în sănătatea ta financiară.


Cu alte cuvinte, istoricul tău de plată este unul din indicatorii principali la care se uită atât băncile, cât și IFN-urile atunci când te evaluează pentru a-ți acorda un credit. Dacă ești un bun platnic, atunci ai toate șansele să îți poți negocia dobânzile creditelor ulterioare.

8. Evită transferul de datorii

Un alt obicei în rândul românilor este să-și deschidă o linie de credit pentru a-și putea plăti alte datorii pe care le au. Rareori acest scenariu se încheie cu bine.

Fără o strategie clară, riști doar să-ți transferi datoriile dintr-o parte în alta, iar bugetul tău rămâne la fel de suprasolicitat ca și înainte. 

Din nou, ideal este să faci totul pe hârtie, încă de dinainte să-ți deschizi linia de credit. Identifică ce alte datorii poți închide cu suma de pe linia de credit și cum poți proceda să restitui sumele promise aici. 

Pe scurt

În cele din urmă, atunci când vine vorba de credite online, deschiderea unei linii de credit poate fi varianta optimă de finanțare pentru tine. Însă este necesar să-ți asumi o responsabilitate considerabilă. Că vei rambursa sumele la termenii agreați, că îți vei planifica bugetul din timp, astfel încât să eviți acumularea de datorii și că vei urmări să îți construiești un istoric bun de plată. 

Orice altceva va fi înregistrat de Biroul de Credit și reflectat ulterior în valoarea scorului tău de credit. Și în abilitatea ta de a lua credite avantajoase pe viitor.

Cu alte cuvinte, ține de tine să ajungi la scadența liniei de credit, știindu-te un bun platnic. Ține de tine să ai un scor de credit bun și să poți negocia dobânzi avantajoase pentru tine. 

Ocean Credit te susține.

autor
Claudia Spataru
Publicat pe
1/11/2023
Multumim! Am înregistrat solicitarea ta. Vei fi contactat în cel mai scurt timp.
Opa! Se pare că ceva nu a mers. Te rugăm să încerci din nou.