Noul an se va desfășura, în mare parte, așa cum ți-l planifici. Iată 5 obiective financiare înțelepte pe care să ți le setezi în 2024, astfel încât să fii în echilibru financiar.

Grafic financiar animat in crestere si femeie cu spatele care marcheaza un punct in grafic. Text imagine: In 2024, alege obiective intelepte.
Grafic financiar animat in crestere si femeie cu spatele care marcheaza un punct in grafic. Text imagine: In 2024, alege obiective intelepte.

5 obiective financiare înțelepte pe care să ți le setezi în 2024

Îți dorești un an nou armonios financiar?

Să te înțelegi bine cu banii și banii cu tine?

Să știi că, orice-ar fi, bugetul tău este bine?

Atunci este necesar să-ți setezi obiective financiare pentru noul an. Adesea lucrurile nu se întâmplă de la sine, adesea este nevoie ca noi să le imprimăm o direcție. Însă nu una oarecare, ci una înțeleaptă, echilibrată.

Ai un an întreg în față. Ce obiective financiare înțelepte îți poți seta pentru acest an, astfel încât să te știi mereu echilibrat din punct de vedere financiar?

1. Achită-ți datoriile 

Dacă ai intrat în noul an cu datorii, află că te afli într-o situație obișnuită de viață. Mulți români au datorii într-o anumită etapă din viața lor, așa că este firesc să treci și tu prin asta. Important este, mai degrabă, cum le abordezi.
Datoriile nu sunt genul care să permită delăsarea și să încurajeze un stil de viață iresponsabil. Dimpotrivă, datoriile te învață simțul urgenței și faptul că, dacă nu le achiți la timp, cel mai probabil asta va crește suma totală pe care o ai de înapoiat. Asta în cazul în care ai un împrumut de la un IFN sau de la o bancă. 

Însă, dacă este vorba despre un împrumut rapid de la un coleg sau prieten, consecințele pot fi la fel de nefaste în plan emoțional. Pe de o parte, e nevoie să te știi datornic și cu un lucru neîncheiat până când te hotărăști să returnezi suma primită. Pe de altă parte, este necesar să accepți că o datorie îți poate impacta negativ relația cu acel coleg sau prieten.

În noul an, asigură-te că faci o prioritate din a returna sumele împrumutate. Chiar și dacă începi prin a o face parțial, achitând anticipat sau returnând o sumă mai mare, consideră că este un pas foarte bun spre a-ți îndeplini obiectivul de zero datorii.

2. Abordează-ți creditele corect

Una din frumusețile vieții este, totuși, că este dinamică. Oricând se poate schimba ceva și oricând ai șansa să faci o nouă alegere. Dacă totuși alegi să deschizi un nou credit sau să continui cu cele pe care le ai active, este important să adopți o atitudine corectă față de acest tip de angajament financiar.

Unul din primele lucruri pe care le poți face pentru creditul tău este să-ți achiți cel puțin minimul de plată lunar și s-o faci la timp. Majoritatea instituțiilor de creditare te vor anunța când urmează scadența, astfel, cu puțină atenție la notificări, te poți încadra mereu în grafic. În același timp, reușești așa să nu achiți sume suplimentare sub formă de penalizări la întârziere. 

Fie că ai deschis creditul simplu Pinguin 🐧, creditul Coral 🪸 sau linia de credit Delfin 🐬 cu Ocean Credit, poți conta pe notificările pe care le primești în apropierea scadenței, chiar cu câteva zile înainte de termen. 

Un alt comportament corect față de creditul tău este să achiți, ori de câte ori poți, o sumă mai mare decât minimul tău de plată. Acest lucru te va susține să-ți reduci soldul și să economisești la dobânzi. Orice mic efort financiar suplimentar va face diferența.

Chiar și dacă ai întârzieri la plată, este important să cooperezi cu echipa care-ți administrează creditul. Vei descoperi că, de cele mai multe ori, găsești înțelegere, respect și sprijin, putând ajunge împreună cu echipa la o soluție care să te susțină.

3. Îmbunătățește-ți scorul de credit

Fie că știi asta deja sau nu, scorul de credit este indicatorul sănătății tale financiare. Cu alte cuvinte, IFN-urile și băncile - mai ales băncile, se vor uita mai întâi la scorul tău, atunci când te evaluează pentru a-ți acorda un credit.

Pe scurt, dacă ai un scor FICO bun, altfel vei putea negocia dobânzile creditelor. Asta pentru că scorul tău de credit indică ce fel de platnic ești. Valoarea scorului pornește de la limita sa inferioară, 300, și poate urca până la 850, la limita lui superioară.

Deci ține de tine să-l monitorizezi constant și să-ți faci plățile la timp pentru a-ți îmbunătăți scorul. Îți recomandăm să afli ce scor ai în aplicația Volt și să-l monitorizezi constant, tot în aplicație. În plus, îți poți gestiona linia de credit Delfin direct în Volt.

4. Stabilește-ți un buget

Desigur, nu ai cum să-ți setezi obiective financiare în noul an, dacă nu-ți stabilești clar și bugetul. Este ca și cum ai vorbi despre pădure, dar nu și despre copacii care o formează. Așadar, stabilește-ți nevoile și dorințele pentru noul an. 

Încearcă, pe cât posibil, să-ți stabilești corect prioritățile, în timp ce-ți faci lista. De exemplu, dacă ai de finalizat ratele unui credit online, atunci ar fi înțelept să pui obiectivul de călătorit într-o nouă țară puțin mai jos pe lista ta.

Alocă apoi fonduri fiecare dintre nevoile și dorințele pe care ți le-ai notat. Estimează sumele necesare cu cât mai mult realism, astfel încât să nu rămâi dezamăgit ulterior. În cazul în care, totuși, se va dovedi că ai nevoie de sume mai mici, va fi o ocazie de bucurie și vei putea redirecționa banii către alte obiective.

5. Fii gata pentru urgențe

Contrar așteptărilor noastre, uneori viața are alte planuri pentru noi și pentru cei din jur. Este util, deci, să aloci o parte din fondurile tale neprevăzutului. 

Poate că urgențele sună prea negativ și da, uneori, ele vor veni. Însă, în același timp, acest neprevăzut poate veni și sub forme de bucurie: poate un nou copil, o nouă oportunitate profesională și de creștere, o nouă oportunitate de călătorie etc. Toate aceste situații firești de viață necesită o plasă financiară de siguranță.

Asigură-te că îți creezi aceste fonduri din timp nu doar anul acesta, ci în fiecare nou an. Fondul de urgență este una din bunele practici pe care toți experții financiari le recomandă.

Concluzie

Noul tău an financiar se va desfășura, în mare parte, exact așa cum îl planifici. Setează-ți așadar o prioritate din a-ți crea obiective financiare înțelepte care să-ți susțină nu doar confortul financiar, dar și evoluția ta, din toate punctele de vedere.

autor
Claudia Spataru
Publicat pe
25/1/2024

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.