4 obiceiuri financiare care te ruinează

Cum se face că atâția dintre noi avem o situație financiară care lasă de dorit? Cum se face că atâția români au datorii interminabile? Sau trăiesc de pe-o lună pe alta? 

Poate că mai există și alte motive. Poate că nu este suficient să arătăm cu degetul către taxele mari, salariile mici și statul care ne sabotează orice ocazie de-a fi fericiți.

Poate că mai există și motive ce țin de obiceiurile financiare ale fiecăruia din noi. Într-adevăr, fiecare persoană este diferită, împreună cu nevoile, dorințele și cheltuielile sale. Însă există câteva obiceiuri financiare sănătoase, pe care le poți implementa în viața ta și observa o îmbunătățire a modului în care arată contul tău bancar. La fel cum există și câteva obiceiuri financiare care te pot ruina.

Multe din aceste obiceiuri financiare păguboase par, în mod evident, o idee proastă. Și totuși, mulți români le au.

Iată 4 obiceiuri financiare de care să te ferești, dacă îți dorești să ai un buget pe care poți conta lună de lună. Și nu doar, ci toată viața:

1. Cheltuielile excesive

O regulă de aur este să te întinzi financiar exact atât cât te duce plapuma…financiar. Sau chiar mai puțin. Indiferent ce venituri lunare ai, este foarte important ca întotdeauna cheltuielile tale să se încadreze sub această sumă. 

Desigur, cheltuieli apar. Departe de a fi plictisitoare și previzibilă, viața vine cu surprize care uneori ne pot lua prin surprindere și financiar. Iar dacă depinzi de o singură sursă de venit, cu siguranță aceste surprize te vor determina să devii creativ și să găsești soluții pentru a acoperi cheltuielile extra.

Dacă să cheltui mai mult decât încasezi este un obicei în viața ta, atunci poți conta pe faptul că, mai devreme sau mai târziu, acest obicei te va sabota. Vei ajunge să trăiești de la un credit la altul, iar responsabilitățile financiare vor deveni tot mai greu de dus.

2. Absența unui fond financiar

De fiecare dată când încasezi banii lunar și nu pui nimic deoparte, într-un fond de urgență, poți conta pe faptul că, mai devreme sau mai târziu, îți vei regreta alegerile. De ce? Pentru că un fond financiar este absolut esențial în viața oricui, indiferent de vârstă, pregătire profesională sau încasări lunare.

Pentru că viața este imprevizibilă și e bine să fii gata pentru orice cheltuieli neprevăzute. Fie că este vorba de cheltuieli urgente de locuință, cu mașina, educația sau de familie, sau și mai important, cheltuieli urgente legate de sănătate, este esențial să ai un fond financiar care să acopere neprevăzutul.

Pentru început,🐬 linia de credit Delfin îți oferă până la 9.000 de lei direct pe cardul tău, rambursabili în 12 luni, cu posibilitate de prelungire. De aici, poți retrage ori de câte ori vrei și ai nevoie, indiferent de zi sau oră. Cu alte cuvinte, linia de credit Delfin poate fi propria ta pușculiță de bani.

3. Ignorarea planificării financiare

Așa cum spuneam mai sus, a pune bani deoparte lunar din încasările tale deja presupune să urmezi un plan financiar. Înseamnă să ai o viziune asupra nevoilor tale financiare, precum și un plan nu doar pentru a le acoperi, ci și pentru a-ți asigura prosperitatea financiară. 

Planificarea financiară presupune a privi dincolo de salariul lunii acesteia sau de obiectivele de anul acesta. Planificarea financiară presupune a refuza confortul sau plăcerea imediată și a face alegerile care-ți onorează obiectivele financiare pe termen lung. Însă, pentru a face alegerile potrivite, e nevoie ca mai întâi să-ți clarifici obiectivele. Să-ți definești ce anume îți dorești din punct de vedere financiar pentru viitorul tău.

Așadar, neplanificarea pentru obiective pe termen lung, cum ar fi cumpărarea unei locuințe sau economisirea pentru pensie, poate aduce mari dificultăți financiare pe viitor. Nu-ți lăsa teme ție din viitor - adresează-le acum.

4. Investiții neinformate sau riscante

Din dorința de a obține câștiguri rapide, mulți români își asumă riscuri necalculate și se implică în tranzacții păguboase. Fie că este vorba de pariuri sportive - acolo unde riscul dependenței este foarte crescut - sau de investiții în criptomonede sau tranzacționarea acțiunilor la bursă, este important să fii foarte bine informat.

Obiceiul de a te arunca în astfel de tranzacții fără să știi foarte bine pârghiile din spate sau fără a avea un fond de urgență poate deveni foarte păgubos. În primul rând pentru bugetul tău, iar apoi pentru sănătatea ta fizică și mentală, pentru relațiile tale.

Concluzie

În cele din urmă, dacă identifici în mod autentic obiceiurile financiare păguboase din viața ta, le poți și elimina ușor. Poate nu îți va ieși din prima încercare, însă e important să perseverezi și să-ți aduci aminte de ce vrei să înlocuiești obiceiurile păguboase cu cele sănătoase financiar.

autor
Claudia Spataru
Publicat pe
27/3/2024
Multumim! Am înregistrat solicitarea ta. Vei fi contactat în cel mai scurt timp.
Opa! Se pare că ceva nu a mers. Te rugăm să încerci din nou.