Strategia celor de 30 de zile pentru balansarea bugetului personal
Strategia celor de 30 de zile pentru balansarea bugetului personal

Strategia celor de 30 de zile pentru balansarea bugetului personal

Vrem să-ți dăm o mână de ajutor pentru a-ți planifica mai bine bugetul personal, așa că lansăm provocarea celor 30 de zile - un obicei sănătos pe zi. Dacă deja aplici unele dintre sfaturi, ține-o tot așa, dar încearcă să adaugi ceva în plus, astfel încât să economiseşti mai mult.  

Ce presupune provocarea noastră? Să faci modificări treptate în comportamentul tău de consum, astfel încât la finalul celor 30 de zile să fii mai disciplinat, să economisești și să începi să scapi de datorii. Ai nevoie de motivație? Consideră că ai două țeluri: cel de reducere a cheltuielilor prin balansarea bugetului personal, și cel de a face planeta un loc mai bun prin consumul redus de resurse.

Ziua 1: Calculează-ți cheltuielile

“Dacă nu poți măsura, nu poți îmbunătăți.” 

Primul și cel mai important pas este să-ți măsori cheltuielile. 

Pentru a face acest lucru, există aplicații mobile de gestionare a bugetului personal, cu ajutorul cărora poți selecta categoriile de produse pe care cheltui bani. Acestea îți generează grafice care te ajută să-ți dai seama care sunt produsele sau serviciile care îți golesc conturile.

Deschide Google Play sau App Store și caută “cheltuieli” or “buget”. Există multe aplicații gratuite - exact ceea ce ai nevoie! 

După doar o lună de făcut acest exercițiu, vei observa pe ce se duce salariul tău și care sunt motivele pentru care ajungi să rămâi fără bani sau chiar să te împrumuți. Este important să fii sincer și să notezi absolut tot. Ia aceasta activitate ca pe un joc la finalul căruia câștigi bani în cont!

Ziua 2: Consumă energie electrică inteligent

Evită să lași lumina aprinsă în casă când pleci să cumperi pâine sau televizorul pornit în sufragerie când stai în bucătărie. Este un consum nejustificat de energie, care pornește din dorința de comoditate, însă îți spunem sigur că cele 5 secunde cât îți ia să stingi lumina se vor reflecta pozitiv în conturile tale.

Un alt sfat prin care poți să economisești este să înlocuiești becurile incandescente sau cu halogen din casa ta cu becuri cu LED. Ştiai că becurile cu LED reduc consumul de energie cu până la 75%? Unde mai pui că și durata de viață a unui astfel de bec este mult mai mare decât a unuia tradițional. 

Ziua 3: Scoate din priză dispozitivele care mănâncă energie

Poate ai un încărcător de telefon, două televizoare și un calculator pe care le ții în permanență în priză. Scoate-le pe toate după ce nu le mai folosești pentru a evita consumul inutil de electricitate. Nu face același lucru cu frigiderul, însă :)

Ziua 4: Consumă mai puțină apă

Cumpără limitatoare de debit pentru robineți, pentru că te vor ajuta să reduci consumul de apă cu un procent considerabil. Introdu obiceiuri noi în rutina ta zilnică - oprește apa în timp ce te speli pe dinți, așteaptă până strângi suficiente haine pentru a umple mașina de spălat în loc s-o folosești de două ori (poți folosi detergenți care nu-ți șterg culorile, astfel încât să poți pune hainele colorate și pe cele albe la un loc).

Ziua 5: Cumpără apă în cantități mari

Pentru a economisi bani cheltuiți pe apa potabilă, cumpără bidoane de 5l, care sunt mai avantajoase ca preț decât dacă ai cumpăra mai multe sticle de 0,5 - 2l. Dacă vrei să mergi şi mai departe, cumpără un filtru pentru apă. Astfel, vei putea bea apă calitativă chiar de la robinet, fără să mai fii nevoit să cari sticle sau bidoane cu apă de la magazin. Reducerea cheltuielilor va fi semnificativă.

Ziua 6: Gătește acasă cu ajutorul unor rețete simple și ușor de făcut

Fă-ți un obicei din a-ți prepara singur mâncarea atât pentru acasă cât și pentru la lucru. Ai mai multe avantaje: mănânci mai ieftin, mai sănătos și mai mult, dacă așa îți dorești. Caută pe Internet rețete simple pentru mâncăruri care-ți plac și care pot fi făcute rapid. Dacă ești la început cu gătitul, ține minte că secretul constă adesea în condimente - acestea pot face orice mâncare să aibă un gust excepțional. Încearcă să îți iei mâncarea de prânz de acasă cel puțin 2 zile pe săptămână și vei vedea diferența în bugetul personal.

Ziua 7: Fă liste de cumpărături 

Nu cumpăra impulsiv! Când mergi la cumpărături, fă-ți o listă cu ce îți trebuie și cantitățile de care ai nevoie și încearcă să nu te abați de la ea. Cel mai bun mod de a cumpăra mâncare este să-ți planifici mesele cu o săptămână înainte și să adaugi ingredientele care-ți lipsesc pe o listă. Foarte important - nu merge niciodată la cumpărături pe stomacul gol - vei cumpăra de două ori mai multă mâncare decât ai nevoie. 

Ziua 8: Optimizează-ți costurile de încălzire

Dacă apartamentul tău nu e dotat cu termostat - află ce trebuie să faci pentru a-l instala. Așa vei putea regla cantitatea de căldură din casă și îți vei reduce cheltuielile la întreținere, mai ales pe timp de iarnă.

Ziua 9: Scade-ți ratele la împrumuturi pentru a-ți proteja bugetul personal

Dacă ai împrumuturi active, vezi dacă nu cumva le poți refinanța prin alte bănci cu rate mai mici. Primul pas e să-ți afli scorul de credit pe wp.oceancredit.ro, pentru a te asigura că ai un istoric de credit care să dea bine în fața băncilor. Citește mai întâi articolul nostru“Metode inteligente de a-ți plăti datoriile sub formă de credite” 

Ziua 10: Consumă mai multă apă și mai puține băuturi dulci

Pe lângă faptul ca sunt nepotrivite pentru sănătate, băuturile carbogazoase și sucurile sunt mai scumpe decât apa - lichidul care asigura buna funcționare a organismului tău. Dacă ești un împătimit al bauturilor dulci, elimină-le treptat din meniu și încearcă să le consumi doar la petreceri.

Ziua 11: Verifică ce mâncare mai ai prin casă

Statisticile arată că aruncăm cantități foarte mari de mâncare și asta se datorează faptului că adesea uităm exact ce produse mai avem prin sertare și cămară. Asta ne face să cumpărăm din nou aceleași lucruri și să le aruncăm pe cele vechi. Pentru a evita risipa, verifică mai întâi ce ai în cămară și include produsele găsite în rețetele din săptămâna ce urmează.

Ziua 12: Scade-ți cheltuielile de telefonie mobilă și Internet

Există o atât de mare varietate pe piața de telefonie mobilă, încât ai de unde alege pentru a plăti un preț destul de mic. Chiar dacă economisești câțiva lei pe lună, suma anuală care se va strânge din acest obicei sănătos va fi notabilă. Același lucru îl poți face și pentru serviciile de Internet și TV.

Ziua 13: Schimbă obiceiul de a merge la film 

Iubitor de filme nou-apărute pe marile ecrane? Nu spunem să nu mai vizionezi filme, ci să urmărești zilele în care există reduceri sau să achiziționezi un abonament prin care poți vedea producții bune din confortul casei tale (exemple: Netflix, HBO Go). Vei economisi mai mulți bani decât te-ai aștepta, iar bugetul tău personal îți va mulțumi.

Ziua 14: Verifică ce comisioane plătești către bănci 

Citește extrasul primit de la bancă pentru ultimele 3 luni și analizează atent datele oferite, mai ales comisioanele taxate. Dacă banca ta percepe mai multe comisioane decât o fac altele de pe piață, pune-ți întrebarea dacă merită. Analizează ofertele și schimbă instituția dacă nu ești mulțumit. Până la urmă este vorba despre finanțele tale aici.

Ziua 15: Verifică-ți abonamentele plătite la aplicații pe telefon

Se întâmplă să-ți instalezi o aplicație care funcționează pe sistem de abonament plătit și apoi să uiți de ea. Treci în revistă toate aplicațiile de acest gen și, dacă ai aplicații plătite, înlocuiește-le cu versiuni similare disponibile gratuit. 

Ziua 16: Organizează întâlniri cu prietenii la tine acasă

În loc sa ieși des în oraș, invită prietenii și rudele la tine acasă. Propune să gătiți împreună sau să aducă fiecare câte un fel de mâncare diferit. Este un mod distractiv și economic de a socializa și de a petrece timp de calitate împreună. 

Ziua 17: Crează o listă de cumpărături pe următoarele 3-6 luni

Cel mai importante sunt cumpărăturile mari - haine, aparate electrocasnice, cadouri șamd. Cumpără în perioada reducerilor, astfel încât să poți pune bani deoparte. De asemenea, dacă știi că sărbătorești ziua de naștere a părinților peste 3 luni, cumpără cadourile când vezi promoții în magazin, nu pe ultima sută de metri, la preț întreg. 

Ziua 18: Vizitează magazinele second-hand

E ușor să găsești haine, aparate electrocasnice, accesorii sau mobilă la magazinele cu produse la mâna a doua. Vei găsi piese unicat și vei simți o diferență notabilă în bugetul tău. Multe dintre ele au și pagini online, unde poți căuta exact ce dorești din confortul casei tale.

Ziua 19: Vinde lucrurile pe care nu le mai folosești

Fă-ți ordine prin dulapuri și vitrine și vezi care sunt bunurile de care nu mai ai nevoie. Fă-le fotografii și adaugă-le pe platforme care permit vânzarea lor (ex.: OLX, Publi24, Okazii etc.). Vei avea mai mult spațiu și mai mulți bani cu care să-ți rotunjești bugetul personal.

Ziua 20: Cumpără carburant la preț redus

Dacă ești șofer, fii mereu pe fază când vine vorba de prețul carburanților. Caută pe Internet ofertele diferitelor benzinării. Unele oferă reduceri sau carduri de loialitate avantajoase ce te pot ajuta să economisești bani din prețul carburantului.

Ziua 21: Planifică-ți excursiile în avans

Dacă știi că vei avea concediu în 6 luni, găsește oferte de excursii cu câteva luni înainte. 

Biletele de avion mai ales sunt disponibile la prețuri mult mai bune dacă le cumperi din timp.

Ziua 22: Folosește transportul în comun 

Folosești frecvent taxiul sau mașina personală? Nu vorbim despre cazurile în care ai o urgență, ci de practica zilnică. Adesea petrecem mai mult timp conducând sau stând pe bancheta unui taxi decât atunci când călătorim cu tramvaiul sau metroul, să nu mai spunem de costuri. Fă-ți abonament, ia cu tine o carte bună sau ascultă muzica preferată și circulă cu transportul în comun. 

Ziua 23: Mergi la piață pentru a-ți cumpăra mâncare

La piață găsești mâncare mai ieftină și mai proaspătă. Cumpără preponderent produse de sezon, cultivate local - sunt mai sănătoase și mai ieftine. De asemenea, nu uita să vii cu lista de cumpărături la tine. 

Ziua 24: Practică sport gratuit

Dacă îți dorești ca în 2020 să faci mai multă mişcare, să ştii că există săli de sport care oferă primele ședințe gratuite. De asemenea, poți căuta aplicații gratuite pentru telefonul mobil sau clipuri pe Youtube în care ți se arată exact ce exerciții ai putea face direct de acasă.

Ziua 25: Prepară-ți singur cafeaua

Dacă ești iubitor de cafea, alocă 10 minute din timpul în care te pregătești dimineața de muncă și prepară-ți-o singur. Pune-o într-un termos și ia-o cu tine la muncă. Dacă obișnuiești să cumperi cafea când ajungi la birou, vei cheltui o sumă considerabilă de bani până la final de lună. Chiar dacă este mai incomod să mergi cu termosul după tine, nu uita că astfel îți vei putea prepara cafeaua la intensitatea și aroma pe care ți le dorești.

Ziua 26: Analizează-ți costurile obiceiurilor nesănătoase

Dacă tot am adus vorba despre cafea, este important să atingem și un subiect sensibil: obiceiurile nesănătoase. Fie că este vorba despre tutun, berea de seara sau plăcerea de a participa la jocuri de noroc, vezi cât de mult îți afectează aceste plăceri bugetul personal. Dacă încă nu ești gata să scapi de aceste obiceiuri, gândește-te să înlocuiești măcar „berea la bar cu prietenii” cu „berea de acasă cu prietenii” sau alege mărci de țigări mai convenabile ca preț. Ținând cont de frecvența cu care consumi aceste produse, calculează câți bani cheltuiești pentru aceste obiceiuri pe parcursul unui an - poate fi o motivație suplimentară pentru a te opri.

Ziua 27: Nu mai cumpăra pungi de plastic 

Nu suntem la ora de ecologie, însă probabil ai auzit că planeta este sufocată de plastic, iar acesta ajunge să afecteze mediul înconjurător și în special mările, oceanele și viața subacvatică. Gândește-te de câte ori pe săptămână cumperi o sacoșă de plastic de la supermarketul din colț. Economisești câțiva zeci de lei prin simplul fapt că ai cu tine mereu o sacoșă din plastic sau, recomandarea noastră, una din pânză: este mai trainică și mai la modă. Nu uita să ții o astfel de sacoșă în portbagajul mașinii tale. 

Ziua 28: Caută proceduri homemade de înfrumusețare pe YouTube

Sunt multe lucruri pe care le poți face singură de acasă. Dar dacă nu poți renunța complet la salonul de înfrumusețare, ia-ți timp pentru a căuta ofertele cele mai bune. Întreabă-ți prietenii unde s-au tuns, și caută anunțuri de la persoane fizice pe Internet. 

Ziua 29: Mergi la evenimente cu acces gratuit

Fie că dai un search pe Google sau ai o platformă de Social Media unde cauți, există posibilitatea de a participa la evenimente distractive sau culturale gratuit. În loc să mergi la locurile super populare, unde plăteşti o taxă de participare, încearcă experiențe noi cu cost 0. 

Ziua 30: Fă-ți cumpărăturile de pe site-uri de discount

Site-uri precum https://www.izzyreduceri.ro/ și https://www.bestdealz.ro/ sunt specializate în oferte menite să-ți protejeze bugetul personal. Verifică-le periodic pentru a găsi lucruri interesante și folositoare pentru tine.

Felicitări, ai reușit! 

Acum că ai ajuns până aici, te încurajăm să respecți aceste principii financiare în săptămânile și lunile care urmează. Verifică-ți aplicațiile de buget la finalul fiecărei luni și vei vedea cât de mult ți-ai îmbunătățit situația financiară față de luna anterioară.

Nu ai reușit din prima? Încearcă din nou, nu te descuraja și amintește-ți care este obiectivul tău: să scapi de cheltuielile în plus. Dacă urmezi sfaturile acestea pe termen lung, vei observa că îți vor veni și alte idei de reducere a cheltuielilor și vei avea mai mulți bani pentru experiențe sau lucruri care chiar contează.

Ți-a fost util articolul? Ai găsit și alte modalități prin care să-ți reduci cheltuielile? Lasă-ne sfaturile care au funcționat pentru tine mai jos, în comentarii.  

autor
Publicat pe
31/1/2020
Categoria
Buget

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.