8-beneficii-ale-utilizarii-serviciului-de-online-banking
8-beneficii-ale-utilizarii-serviciului-de-online-banking

8 beneficii ale utilizării serviciului de online banking

Online banking-ul este cel mai simplu, util și sigur instrument pentru transferul de bani, administrarea bugetului și monitorizarea cheltuielilor. Acest serviciu este oferit de majoritatea băncilor dar și de câteva aplicații pentru telefonul mobil și îți oferă posibilitatea unei game variate de operațiuni bancare online, de la achitarea facturilor, transferul de bani dintr-un cont în altul, până la deschiderea unui cont și plata ratelor. Practic, poți monitoriza activitatea conturilor tale din orice loc și în orice moment și nu ai nevoie decât de o conexiune sigură de internet. Acest serviciu de online banking a revoluționat felul în care ne raportăm la tranzacțiile financiare, făcându-le mai accesibile și mai ușor de înțeles pentru toată lumea. Cu toate acestea, conform unui studiu Eurostat, doar un procent de aproximativ 10% dintre români folosesc internet banking sau online banking, cu mult sub media UE. Suntem pe ultimul loc din Europa la capitolul educație financiară și se pare că alături de Bulgaria, suntem pe ultimul loc și la folosirea unui serviciu de online banking. Putem spune că țară noastră este departe de punctul în care va accesa servicii bancare online deoarece doar 2% dintre români au realizat cel puțin o tranzacție bancară prin online banking, față de media europeană de 14%. În țările nordice, precum Norvegia, acest procent este de peste 90%.

Avantajele folosirii unui serviciu de online banking

Cu un smartphone, laptop sau tabletă, plus o conexiune la internet poți face depuneri, îți poți verifica soldul contului, poți constitui și lichida depozite, poți beneficia de un control financiar eficient, într-o manieră simplă și rapidă. Utilizatorii acestui serviciu apreciază faptul că pot avea control total instant și își pot gestiona conturile fără intermediere din partea angajaților unei bănci.

Acces 24/7

Unul dintre marile avantaje ale serviciului de online banking este posibilitatea de a-l accesa oricând, fără să-ți faci griji că trebuie să faci încă un drum până la ghișeu sau că trebui să stai la coadă pentru un extras de cont sau o simplă depunere. Acest lucru da posibilitatea consumatorilor de a rămâne conectați la activitatea financiară oriunde și la orice oră. Acest lucru este un mare avantaj în ziua de azi, când timpul ne este atât de limitat și dorim ca totul să ne fie din ce în ce mai confortabil. Această comoditate fără precedent oferită de sistemul online banking ne ajută să economisim timp și să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat. Sigur, ne ajută să economisim și bani, așa cum vei putea citi mai jos.

Plătești totul online

Prin folosirea serviciului de online banking, îți poți achita facturile rapid, instant și fără a trebui să te deplasezi până la bancă sau bancomat. Trebuie doar să completezi informațiile despre destinatarii plăților o singură dată, iar apoi doar selectezi furnizorul de fiecare dată când trebuie să achiți o factură. Acest serviciu este util și pentru achitarea taxelor și impozitelor la stat, deși sunt puține astfel de instituții care au digitalizat până în acest moment procesul de încasări, însă chiar și așa, este un avantaj imens având în vedere timpul mediu petrecut la ghișeu și desele neînțelegeri cu funcționarii publici.  

Costuri mici sau inexistente

Față de serviciile tradiționale efectuate la ghișeu, serviciul de online banking are de obicei comision zero sau cu până la 50% reducere față de operațiunile efectuate în sucursale, sigur, în funcție de fiecare bancă în parte. De obicei, serviciile de online banking sunt oferite gratuit în pachetele de cont curent sau contra unui comision lunar modic.

Siguranță online

În ceea ce privește factorul „siguranță”, este bine de știut faptul că toate băncile care oferă un astfel de serviciu și-au luat măsuri sporite de siguranță online, fie prin crearea unor coduri unice de acces, prin criptarea datelor, deconectarea sau blocarea automată a datelor de acces. Acest lucru este extrem de important și oferă un plus de încredere utilizatorilor.

Transfer instant

Fie că trebuie să plătești o datorie sau trebuie să transferi o anumită suma în contul de economii, fie că efectuezi un schimb valutar, majoritatea tranzacțiilor făcute prin online banking sunt realizate aproape instant. Conturile online permit utilizatorilor să transfere bani rapid dintr-un cont în altul, indiferent de natură acestuia, fără să pună piciorul într-o banca. Odată cu evoluția exponențială a tehnologiei din ultimii ani, putem beneficia de servicii premium pentru aspecte financiare, pentru care până nu demult există un sistem complicat și de durată, care nu încuraja deloc consumatorul să-l încerce.

Urmărirea permanentă a tranzacțiilor

Serviciul de online banking îți permite să accesezi istoricul contului tău și al tranzacțiilor pe care le-ai operat de-a lungul timpului, cu doar câteva click-uri. Ești la curent cu tot ce se întâmplă cu conturile tale, lucru esențial pentru administrarea eficientă a bugetului tău personal sau al familiei. Unele bănci îți vor afișa mesajul “tranzacție în așteptare” pentru tranzacțiile efectuate în ziua respectivă, iar dacă observi vreo tranzacție neautorizată, poți contacta banca și furnizorul pentru a-ți returna suma. Totul online, rapid și simplu.

Accesarea unui credit online

Dacă discutăm despre accesarea unor produse bancare online mai sofisticate, țara noastră intră în statisticile la nivel european în cadrul procentelor nesemnificative. Se pare că românii au o mare problemă de încredere când vine vorba de achiziționarea unui credit online.  Majoritatea instituțiilor financiare oferă posibilitatea de a demara procesul de contractare a unui credit online, iar unele dintre ele au simplificat atât de mult acest proces încât nici nu mai este nevoie de o întâlnire fata în fata cu un agent de vânzări credite pentru a semna contractul de creditare. Totul se poate realiza prin crearea unui cont online, deloc complicat și foarte eficient, cu aprobare rapida. Ocean Credit simplifică procesul de acordare a unui credit și se adresează persoanelor fizice, susținând creditarea responsabilă.

Mobile banking

Majoritatea băncilor și instituțiilor financiare nebancare au dezvoltat aplicații mobile, care-ți permit sa operezi în conturile tale diverse tranzacții de pe telefonul mobil. Un serviciu comod, la îndemâna și util pentru efectuarea plaților, pentru cumpărături sau simple verificări. Tot ce trebuie sa faci este sa descarci aplicația, sa-ți faci un cont cu datele tale și să folosești o rețea sigură de date sau WiFi. Apoi, cerul este limita. Iar, majoritatea aplicațiilor de administrare a bugetului personal și de monitorizare a cheltuielilor, în cazul în care utilizezi astfel de servicii, au opțiunea de a se sincroniza cu aplicația ta de mobile banking, ceea ce înseamnă un control mai mare asupra finanțelor tale. Dacă îți dorești să fii tot timpul la curent cu situația ta financiară, să economisești timp și să beneficiezi de un plus de mobilitate, trebuie să încerci serviciul de online banking dacă nu ai făcut-o pana acum. Îți va aduce multe beneficii cu zero complicații. Datorită tehnologiei nu a fost niciodată mai simplu să-ți administrezi finanțele, bugetul personal și tranzacțiile, având în același timp, o imagine clară de ansamblu asupra veniturilor și cheltuielilor tale. Serviciile de online banking sunt o alternativă sustenabilă tradiționalelor vizite la banca și te pot ajuta foarte mult în stabilirea unui comportament financiar mai sănătos. 

Tu ce serviciu de online banking folosești? Cum a fost experiența ta în folosirea unui astfel de serviciu? Așteptăm părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos.  

autor
Publicat pe
22/5/2019

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.