de-ce-este-importanta-educatia-financiara
de-ce-este-importanta-educatia-financiara

De ce este importantă educația financiară

Ce este educația financiară? Este o întrebare al cărei răspuns diferă de la persoană la persoană. Când se discută despre bani, devenim brusc atenți, dar dacă vine vorba despre educația financiară, ne plictisim și vrem să schimbăm subiectul. Pentru unii, educația financiară este asociată cu o disciplină care ar trebui predată la școală, pentru alții înseamnă metode de a economisi bani, iar un alt grup de persoane poate asocia conceptul cu modalitățile prin care poți să investești și să obții profit.

Oricare ar fi definiția pentru educația financiară, un lucru este sigur: la școlile din România este un subiect aproape inexistent și foarte puțini părinți le arată copiilor cum să își calculeze un buget și cum să fie chibzuiți cu banii lor. Conform Asociației Romane a Băncilor, românii se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba despre intermediere și incluziune financiară. De aceea, în momentul în care încep să fie independenți financiar, tinerii români se lovesc de evenimente neprevăzute și nu știu cum să le gestioneze.

Când se trezesc în situații în care au nevoie de bani, unii oameni aplică pentru un overdraft (linie de credit), alții pentru un credit de nevoi personale sau pentru un credit IFN. Cu toate acestea, nu sunt puține cazurile în care băncile sau IFN-urile devin dușmanii solicitanților din cauza lipsei de viziune financiară pe care aceștia o au. Concluzia păgubitului: dacă nu s-au interesat care sunt dedesubturile unui serviciu financiar, înseamnă că instituția este de vină.

Cum te ajută educația financiară

Educația financiară este o investiție pe care o faci o singură dată, dar care îți asigură confort pe tot parcursul vieții. Realitatea este că atât instituțiile, cât și oamenii cu care intri în contact pot profita de banii tăi, dar nu și dacă te informezi. Odată ce cunoști câteva concepte financiare, știi să le aplici până la bătrânețe.

Să fii educat înseamnă să te bucuri de securitate financiară. Fie că îți dorești să fii mai liniștit după ce ai primit salariul, știind cum să îți chibzuiești banii, sau vrei să aplici pentru împrumuturi bancare sau credite nebancare, informația este cheia. Vei ști să analizezi dacă ceea ce primești este sau nu avantajos.

Da, suntem ocupați, trăim într-o lume care se poate schimba colosal de la o zi la alta, iar finanțele poate nu sunt cel mai captivant domeniu căruia să îi aloci din timpul tău. Dar iată 5 motive esențiale care te vor convinge că ar trebui să „investești” în cultura ta financiară:

  • vei avea liniște când vine vorba de bani, deci calitatea vieții tale va fi mai bună;
  • vei ști cum să îți investești banii înțelept;
  • să fii informat din punct de vedere financiar înseamnă, metaforic, să ai dividende pe viață, pe care nimeni nu ți le poate lua;
  • planificând, știi la ce să te aștepți și îți mărești probabilitatea de a avea mai mulți bani;
  • vei ajunge la bătrânețe cu mai puține griji.

Cum să te educi din punct de vedere financiar

Care sunt sfaturile pe care ai vrea sau ai fi vrut să le primești cu privire la educația financiară? Noi am alcătuit o listă scurtă cu sugestii pe care ar trebui să le pui în practică de azi.

1. Înțelege termenii financiari

Nu este necesar să ai același vocabular pe care îl are directorul unei bănci. Pentru a avea controlul, trebuie să înțelegi termenii care țin de propria ta situație financiară și de activitățile pe care le desfășori. Pentru orice pas important, vezi care impactul pe care o cheltuială majoră îl are asupra venitului tău. Nu te gândi doar la beneficiul imediat, ci vezi cum te afectează pe termen lung.

2. Fă diferența dintre un activ și o datorie

Unul dintre motivele pentru care mulți oameni se confruntă cu probleme financiare este pentru că aceștia confundă concepte, precum diferența dintre datoriile cu activele. De exemplu, mulți cred că locuința lor este un bun, când, de fapt, este o datorie. O definiție simplă a unui bun este: ceva care pune îți aduce bani. Datoria, precum știi, este ceva ce îți ia bani.

3. Află cum poate fi pus în pericol bugetul tău

Există câteva elemente principale de care este necesar să ții cont când vine vorba de banii tăi: taxele și impozitele, datoriile pe care le ai și inflația. O educație financiară adecvată presupune înțelegerea utilizării acestor „forțe” pentru a obține, nu pentru a pierde bani. Și nu e necesar să mergi la o facultate economică pentru asta, ci să rămâi informat și să observi cum și dacă îți este influențat bugetul. Fie că vrei să obții un împrumut de la bancă ori un credit IFN sau vrei să știi care este impactul schimbărilor guvernamentale, rămâi vigilent!  

4. Cel mai puternic indicator al succesului financiar este să ai un plan

Se aplică pentru orice obiectiv pe care ți-l setezi, dar când vine vorba despre bani, este indicat să fii calculat. Nu confunda calculat cu zgârcit – ne referim la abilitatea ta de a te încadra într-un buget, astfel încât să îți permiți întâi lucrurile indispensabile (mâncare, chirie, utilități, medicamente etc.) și apoi pe cele variabile.

5. Fii pregătit pentru situații neprevăzute

Nu este o întrebare „dacă”, ci întrebarea este „când” se va întâmpla ceva rău sau neașteptat, care îți poate afecta viața și finanțele. Nu vorbim despre a fi pesimiști, ci precauți. Fii pregătit pentru situații neprevăzute. Având o sumă pusă de-o parte îți oferă o siguranță, însă dacă ești luat pe nepregătite, fii sigur că știi cum să alegi cel mai bun partener. Folosește un calculator credit de nevoi personale și află care sunt condițiile și taxele ascunse atunci când vrei orice tip de ajutor financiar, cum ar fi un credit online în rate.

6. Acceptă că greșelile sunt inevitabile

A greși este omenește și este imposibil să înveți fără să faci alegeri neinspirate. Multora ni s-a întâmplat să ne împrumutăm și să recurgem la un overdraft pentru că am vrut să profităm de o super ofertă. Ulterior, ne-am dat seama că nu am analizat corect instituția la care am apelat și am plătit mai mult decât am preconizat. Cheia este să înveți lecția și să fii mai chibzuit pe viitor. Și, nu uita: orice eșec este o oportunitate de învățare.

7. Când ai nevoie de un credit, pune multe întrebări

Sigur, situația ideală este să ai bani pentru orice necesitate. Realitatea ne arată, însă, că nu este mereu așa. Dacă te trezești în fața unei situații total neprevăzute și ai nevoie de un credit de nevoi personale, asigură-te că ai înțeles toate condițiile prevăzute de contract. Alege parteneri de încredere, fie că vrei un credit nebancar sau unul bancar.

Când vine vorba despre industria financiară, sunt multe lucruri care trebuie luate în considerare înainte de a lua decizii. Înarmează-te cu suficiente cunoștințe, astfel încât să știi să recunoști când ceva este potrivit și când nu. Alegerile și acțiunile pe care le faci te vor influența.

Noi, la Ocean Credit, acordăm credite IFN pentru situații neprevăzute, dar susținem creditarea responsabilă și educația financiară. Vrem să contribuim la educarea clienților noștri și să le oferim servicii de încredere, fără costuri ascunse.

Tu cum îți gestionez bugetul lunar? Când ai nevoie de un împrumut, precum un credit de nevoi personale, ce criterii sunt importante pentru tine? Răspunde-ne în secțiunea de comentarii.

autor
Publicat pe
6/5/2019

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.