5 metode eficiente pentru a face față crizei economice
Economia mondială este ciclică. Asta înseamnă că trece regulat prin perioade de creștere, de stagnare și de corecție. Evenimente majore precum un război, un atac terorist sau pandemia actuală cu COVID-19 pot declanșa o criza economica, iar acest lucru se va reflecta mai devreme sau mai târziu și în portofelul tău.
Chiar dacă astfel de evenimente sunt inevitabile, diferența o face modul cum abordezi problema. Dacă iei lucrurile ca pe o provocare, vei vedea că ai o gamă largă de soluții în arsenal ce te pot ajuta să faci față cu bine oricărei situații. Din această perspectivă, iată câteva măsuri proactive pe care le poți lua pentru a contracara efectele negative ale unei crize economice:
1. Maximizează-ți economiile
Pentru a face față unei crize economice, ai nevoie de resurse. Iar cea mai bună resursă în momentul de față o reprezintă banii ținuți în locuri sigure. Conturile de economii, depozitele la termen și alte tipuri de conturi cu dobândă sunt modalități excelente de a-ți proteja sau chiar crește resursele financiare într-o astfel de perioadă. Ține minte că statul român garantează depozitele bancare de până la 100.000 de euro, deci nu trebuie să-ți retragi banii din bancă pentru a-i pune la proverbialul ciorap. Evită să cumperi acțiuni sau locuințe pe perioada crizei, deoarece acestea se pot devaloriza în funcție de evoluția pieței.
2. Vezi dacă ești eligibil pentru beneficii financiare
Tocmai pentru a minimiza efectele unei crize, guvernele și alte agenții non-guvernamentale au programe de contingență care să ofere cetățenilor sprijini în astfel de perioade. Cel mai cunoscut este șomajul, care îți achită o parte din salar pe perioada cât ești indisponibilizat. Mai ales cum, când virusul COVID-19 a cauzat stoparea multor locuri de muncă, primul pas este să vezi dacă te poți califica pentru șomaj tehnic, asta dacă soluția lucrului de acasă nu se aplică și în situația ta. De asemenea, multe guverne discută despre posibilitatea oferirii unui sprijin financiar direct prin acordarea unor sume de bani familiilor afectate.
3. Nu-ți periclita scorul de credit
Deși poate fi tentat ca în perioada unei recesiuni să aplici la cât mai multe credite pentru a pune bani deoparte, acest lucru poate avea consecințe negative asupra scorului tău de credit pe termen lung. Dimpotrivă, menținerea unui comportament financiar cumpătat și echilibrat pe perioada crizei este mult mai recomandabil. Asta înseamnă să optezi doar pentru credite la care ești sigur că poți respecta termenii rambursării, luând în calcul și posibilitatea scăderii veniturilor tale. Iar dacă ai deja credite în derulare și ți-e teamă că nu vei putea să le mai achiți, ia în calcul opțiunea refinanțării, o metodă prin care mai multe credite pot fi comasate într-unul singur cu o dobândă mai convenabilă și termeni de rambursare mai generoși. Și ține minte că îți poți reverifica scorul oricând și fără niciun cost intrând pe volt.ro/.
4. Caută surse alternative de venit
Mai ales în contextul unei crize de sănătate cum e aceasta, este important ca oamenii să-și poată suplini veniturile lunare câtă vreme sunt în șomaj. Din fericire, lucrul pe Internet este astăzi o reală posibilitate pentru oameni din aproape toate domeniile. Dacă ai acumulat suficientă experiență în aria ta profesională, poți încerca să lucrezi în regim de freelancing, sau să oferi consultanță pe Internet celor interesați. De asemenea, unele persoane pot chiar porni o afacere de acasă, vânzând produse pe Internet sau confecționând obiecte care ar putea fi mai apoi vândute la distanță.
5. Fă-ți un buget personal și ține-te de el
Stabilirea unui buget personal este o idee bună oricând, dar în perioade de criză devine aproape obligatorie. Asta fiindcă este esențial să ții socoteala veniturilor și cheltuielilor tale în vremuri de incertitudine când acestea pot fluctua destul de mult. Există numeroase strategii care te ajută să faci acest lucru, multe dintre ele fiind detaliate în acest articol. Cel mai dificil este însă nu alcătuirea bugetului, cât respectarea condițiilor auto-impuse. Abținerea de la produse alimentare sau vestimentare scumpe, impunerea unor limite zilnice, economisirea constantă a banilor – aceste lucruri sunt mai ușor de zis decât de făcut. Doar conștientizând faptul că orice criză economică este trecătoare, oricât ar fi ea de gravă, poți face un pact cu tine însuți care te va ajuta să treci cu bine peste momentele mai dificile.
Acestea sunt doar cinci dintre metodele pe care le poți folosi cu succes pentru a combate efectele unei crize economice. Tu ce strategie ai folosit în trecut? Lasă-ne un comentariu în secțiunea de mai jos sau scrie-ne pe conturile de social media: Facebook, Instagram și LinkedIn.