Cum poți face să-ți crești economiile în timpul unei recesiuni economice?
Pornind de la articolul nostru de săptămâna trecută, în care am discutat despre 5 metode eficiente pentru a face față crizei economice, astăzi ne-am decis să ne focusăm asupra metodelor prin care îți poți creste economiile in criza economica. Dat fiind faptul că economia este prin natura ei ciclică, perioadele de scădere economică reprezintă de fapt niște oportunități pe care le poți fructifica pentru a-ți mări capitalul atunci când lucrurile revin la normal.
După cum se poate vedea în această imagine aindexului S&P, chiar și cele mai dramatice crize au fost însoțite deperioade de creștere fulminantă, pe un trend general ascendent ce continuă pânăîn ziua de azi. O strategie bine pusă te poate ajuta să surprinzi momentelecele mai oportune pentru a intra în piață, precum și perioadele în care trebuiesă stai deoparte.
Asta nu înseamnă că ‘profiți de criză’, ci doar că te poziționezi în așa fel încât impactul negativ al acesteia să fie unul cât mai mic, iar potențialul câștig cât mai mare. Pentru a face acest lucru nu trebuie să fii un expert sau un mare jucător pe bursă, e suficient doar să respecți câteva principii de bază:
1. Aigrijă de capitalul tău
Prima și cea mai importantă regulă pe timp decriză o reprezintă păstrarea capitalului. Înainte să te gândești cum să facibani, trebuie să-i poți păstra pe cei care-i ai deja. Dacă te afli în pozițiaîn care veniturile tale sunt stabile și relativ sigure pe timpul uneirecesiuni, este esențial să nu-ți pierzi calmul.
E posibil ca proprietățile tale să sedevalorizeze în această perioadă, uneori chiar dramatic. Dar asta nu înseamnăcă trebuie să le vinzi la prețuri scăzute. Dacă îți poți permite să-țisubvenționezi stilul de viață doar din salariu, ești mai câștigat dacă aștepțipână la trecerea crizei înainte de a pune proprietăți (mai ales imobiliare)spre vânzare. O soluție bună în asemenea perioade o reprezintă închirierea.Chiar dacă o faci la un preț mai scăzut, acestă opțiune asigură generarea unuivenit constant fără pierderea capitalului personal.
De asemenea, este bine să ai un fond deurgență pus de o parte – bani care ți-ar putea asigura traiul pentru cel puțin6-12 luni în situația în care apare ceva neprevăzut. Perioadele de recesiunesunt în general dominate de incertitudine. Existența unui fond de urgență îțipermite să abordezi lucrurile dintr-o perspectivă mai relaxată, fără grijazilei de mâine.
2. Investeștechibzuit
Dacă ai un oarecare apetit pentru risc șisituația îți permite, crizele economice oferă numeroase oportunități deinvestiție. De la cumpărarea unor proprietăți la prețuri scăzute și până la alocareaunor sume în fonduri de investiții atent alese, multe lucruri se pot obține laun discount semnificativ în aceste perioade.
Este important deprecizat că orice investiție, fie că vorbim de acțiunitradiționale, fonduri mutuale sau criptomonede, vine însă cu riscul pierderiisale. Nu risca niciodată mai mult decat ți-ai permite să pierzi și foloseștestrategii de management al riscului pentru a mitiga expunerea pe piață. Printremulte altele, acestea includ diversificarea fondurilor, precum și setarea unorstrategii clare de intrare și ieșire din piață.
În ciclurile trecute de criză, comoditățiprecum aurul și argintul au performat bine, dar în momentul în care economia seredresează, acțiunile și index-urile încep să ia prim-planul din nou. Una dinaxiomele investitului este însă faptul că performanța trecută nu reprezintă unpredictor bun pentru performanța viitoare, așa că rămâi flexibil și vezi ceoportunități ți se prezintă.
3. Iaîmprumuturi în condiții avantajoase
Poate părea contraintuitiv să iei credite la bord atunci când te confrunți cu o recesiune economică, dar mergând pe ideea consolidării finanțelor, un împrumut te poate ajuta să-ți redresezi situația sau să-ți permită realizarea unor proiecte pe termen lung.
Profitând și de faptul că băncile de regulăoferă credite în condiții preferențiale pe perioade de criză, poți opta pentruo varietate de împrumuturi în funcție de situația personală. Unii optezeazăpentru credite de scurtă durată, care să le permită acoperirea unor goluritemporare în venit, alții preferă să-și finanțeze achizițiile imobiliareprintr-un împrumut de lungă durată. În sfârșit, există și cei care aleg să-șicomaseze creditele existente într-unul singur printr-o procedurăde refinanțare, urmărind scăderea ratelor lunare și obținerea unor dobânzimai avantajoase.
Cheia către toate aceste împrumuturi constă înaflarea scoruluide credit. Această cifră de la 300 la 850 reprezintă identitatea ta în fațainstituțiilor creditoare, calculată pe baza comportamentului tău de rambursarea creditelor precedente. În principiu, cu cât ai un scor mai bun, cu atât veiobține împrumuturi mai ușor și în condiții mai favorabile. Pentru a permiteoricui să-și afle scorul, am pus la dispoziție pagina volt.ro, unde scorulîți este pus la dispoziție gratuit și fără nicio așteptare pe baza datelorintroduse de tine.
4. Pliază-tepe nevoile pieții
Dincolo de ramificațiile imediate (profiturireduse, inflație crescută, mărirea ratei șomajului), o perioadă de recesiuneare implicații mari și pe termen lung. Este momentul în care se rearanjeazăstructurile social-economice ce guvernează societatea. Criza actuală fiindpricinuită un virus deosebit de infecțios, care a forțat practic o bună partedin oameni să rămână în interiorul propriilor locuințe, va avea probabilconsecințe majore asupra modului în care muncim și trăim.
Tocmai din acest motiv ea se constituie într-unprilej bun pentru a-ți regândi viața profesională și implicit modul în care-țicâștigi existența. E de așteptat ca în anii următori companiile să fie maidispuse să angajeze oameni la distanță, fapt ce-ți poate deschide noiorizonturi profesionale într-o varietate de domenii.
Per total, este o perioadă bună pentru auto-reflecțieși alegerea direcțiilor viitoare. Dacă îți doreai de mult să urmezi niștecursuri online de perfecționare în domeniul muncii sau mai degrabă sperai sămergi către altceva, acum e momentul. Poate fi într-adevăr dificil să teorientezi când simți că ești pe nisipuri mișcătoare, dar e genul deoportunitate care trebuie fructificată cât îți stă la dispoziție.
Oricecriză are finalul ei
Nu în ultimul rând, este important de reiterat faptul că economia, la fel ca și viața însăși, e ciclică. E greu de înțeles acest lucru când ești în mijlocul unei crize, dar mai devreme sau mai târziu lucrurile se vor mișca și în cealaltă direcție. Tocmai din acest motiv, o poziționare adecvată față de situația economică actuală îți poate asigura atât confortul psihic cât și abilitatea de a întrevede oportunitățile din piață. Fie că-ți dorești să crești în investițiile tale sau să te reprofilezi către ceva mai satisfăcător în domeniul profesional, folosește această ocazie pentru a progresa în direcția dorită de tine.
Tu ai mai prins vreo recesiune economică în trecut? Cum te-ai descurcat? Lasă-ne mesajele tale în secțiunea de comentarii de mai jos sau scrie-ne pe canalele de social media: Facebook, Instagram și LinkedIn.