Facturi
Facturi

Ce Este Biroul de Credit?

Pentru o instituție care activează deja pe piața românească încă din 2004, în jurul Biroului de Credit circulă încă multe zvonuri nefondate. Asta fiindcă în trecut românii n-au privit cu ochii buni activitatea instituției, iar incluziunea în Biroul de Credit era văzută automat ca fiind ceva de temut. Unii chiar îl numeau “Biroul de Rău-Platnici”, considerând că prezența în baza de date a instituției era sinonimă cu imposibilitatea de a obține un nou credit.

Din fericire, lucrurile s-au mai liniștit între timp. Astăzi este limpede că Biroul de Credit (BC) este o organizație imparțială, a cărei menire constă în strângerea de date despre consumatorii de credit din România. Aproape toate băncile și IFN-urile din țară contribuie la baza de date a Biroului de Credit, primind în schimb informații care le ajută să determine fiabilitatea potențialilor clienți. Pentru a clarifica și mai bine rolul său, vom trece în revistă câteva precizări importante despre ce face și ce nu face Biroul de Credit:

1. Biroul de Credit oferă informații prețioase atât băncilor, cât și clienților

Conceput ca fiind o bază de date în continuă dezvoltare, BC este accesibil atât băncilor, cât și utilizatorilor de rând. Instituțiile creditoare apelează la el pentru a vedea ce clienți sunt de încredere în vederea acordării unor noi împrumuturi, în vreme ce persoanele fizice își pot verifica situația înscrierii la BC. Fiecare aplicant are dreptul la un raport gratuit o dată pe an, restul fiind taxate cu 6 lei per raport. Folosindu-ne de datele extrase din BC, noi oferim o variantă detaliată acestui raport fiecărei persoane cu istoric de creditare. Pentru a afla mai multe detalii, citește Secretul Împrumuturilor Favorabile – Raportul Complet de la Biroul de Credit.

2. Biroul de Credit nu colectează bani și nu hotărăște cine primește împrumuturi

BC nu este nici instituție creditoare, nici agenție de recuperare a datoriilor. Niciodată nu vei fi contactat de BC pentru da socoteală legat de împrumuturile tale trecute, și nici nu vei fi sunat în cazul în care nu-ți achiți datoriile la timp. Aceste lucruri intră în apanajul băncilor și IFN-uilor și în ultimă instanță agențiilor de recuperare. Tot ele sunt și instituțiile responsabile pentru acordarea de credite propriu-zise. Cu alte cuvinte, băncile și IFN-urile au dreptul de a acorda sau nu împrumuturi în funcție de propriile standarde, deși iau mai mereu în calcul datele extrase din BC.

3. Biroul de Credit acordă fiecărei persoane eligibile un scor FICO

Încă din 2009, BC a adoptat standardul FICO pentru calcularea scorului de credit. Această cifră, ce variază între 300 și 850, reprezintă gradul în care o persoană este considerată ca fiind de încredere din perspectiva băncilor. Un scor ridicat este asociat unui risc scăzut de neplată, așadar persoanele cu scoruri bune au șanse mai mari de a primi împrumuturi în condiții avantajoase. Printr-o înțelegere cu Biroul de Credit, noi punem la dispoziție gratuit și instant acest scor tuturor celor care au un istoric de împrumuturi pe volt.ro/.

4. Nu există o listă a rău-platnicilor în Biroul de Credit

Este important de precizat că BC stochează atât datele pozitive din istoricul tău de credit, cât și pe cele negative. Există numeroase persoane care au un istoric strălucit și un scor de credit ridicat - pentru aceste persoane prezența în baza de date a Biroului de Credit este un plus fiindcă le permite accesarea unor noi împrumuturi avantajoase. Iar cei care au avut probleme în rambursarea unui credit în trecut nu sunt automat înscriși pe o “listă neagră”, ci au întotdeauna ocazia de a-și îmbunătăți scorul printr-un comportament responsabil de returnarea a datoriilor.

5. Datele din Biroul de Credit nu sunt păstrate la nesfârșit

Deși BC colectează mereu date de la bănci despre noile împrumuturi acordate de acestea, ele îți pot afecta șansele de obținere a unui nou împrumut doar pe o durată limitată de 4 ani de la achitarea ultimei rate. După scurgerea acestei perioade, datele se șterg automat, atât cele pozitive cât și cele negative. Odată cu intrarea în vigoare a legilor GDPR în mai 2018, persoanele fizice pot cere ștergerea datelor și înainte de termen, însă cererea trebuie însoțită și un motiv temeinic, fiecare caz judecându-se individual.

Una peste alta, Biroul de Credit este o instituție cu valoare ridicată pentru bănci și clienți deopotrivă. Prezența în baza sa de date nu reprezintă altceva decât confirmarea existenței tale pe piața financiară. Și departe de a reprezenta un dezavantaj, acest lucru te poate chiar ajuta să accesezi împrumuturi noi câtă vreme comportamentul tău de returnare a creditelor precedente a fost unul bun.

Dacă ai mai avut interacțiuni cu Biroul de Credit în trecut, te așteptăm să ne împărtășești experiența ta în secțiunea de comentarii mai jos. Ne poți găsi de asemenea pe toate rețelele de socializare obișnuite, inclusiv Facebook, Instagram și LinkedIn.

autor
Publicat pe
19/3/2020

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.