Acasă Blog Despre noi Contact

Ghidul tău de împrumut

Află scorul de credit

Care sunt cele mai înțelepte decizii pe care să le iei între 20 și 30 de ani?

Care sunt cele mai înțelepte decizii pe care să le iei între 20 și 30 de ani?

„Ca la 20 de ani, fără griji și fără bani” este probabil una dintre cele mai populare melodii românești – și e ușor de înțeles de ce. 

Tinerețea este asociată cu multe lucruri frumoase, dar și cu lucruri mai puțin drăguțe, precum lipsa banilor. Însă nu e obligatoriu sa fie așa, chiar dacă ești la început de drum (financiar). 

La 20 de ani, indiferent de ipostaza în care te afli (fie că studiezi și ești ajutat de părinți, studiezi și ai bursă sau un job part-time, ești angajat full-time, nu ai încă un loc de muncă etc), banii vin și pleacă cu viteza luminii. Așa e la 20 de ani 🙂

Ar fi absurd să crezi că la 20 de ani poți avea înțelepciunea și chibzuiala unei persoane trecute prin viață, dar există câteva principii financiare sănătoase care pot fi aplicate și de cei tineri. Iar asta fără să fie afectată distracția, ba chiar dimpotrivă. 

Pentru că mă aflu în acest interval de vârstă și pot înțelege nevoile și provocările celor aflați între 20 și 30 de ani, m-am gândit să-ți împărtășesc cinci sfaturi utile legate de bani:

  1. Investește în tine 
  2. Stabilește-ți obiectivele și învață să-ți faci un buget 
  3. Învață să pui deoparte… dar nu ca bunica
  4. Distrează-te fără să spargi pușculița sau banca
  5. Antrenează-ți spiritul antreprenorial

1. Investește în tine

Tot timpul e bine să fii atent la oportunitățile de carieră, dar când ești tânăr și încă te formezi profesional, este aproape obligatoriu să rămâi deschis spre experimentare. 

Sigur, nu e recomandat să schimbi job-urile ca pe ciorapi, dar e important să nu rămâi prea mult într-un loc dacă nu simți că există un potențial de viitor în acea profesie.  

Astăzi, flexibilitatea în schimbarea profesiei este o abilitate tot mai importantă și e bine să ți-o antrenezi investind o parte din veniturile tale într-o pregătire profesională cât mai variată. 

De exemplu, chiar dacă ai deja un job, poți căuta și urma cursuri online de pregătire în alte domenii. Multe platforme online, cum ar fi Udemy, Coursera, SkillShare și altele, oferă cursuri de foarte bună calitate, la prețuri accesibile. Dacă le prinzi la reducere, îți poți lua un curs care să te lanseze într-o carieră nouă la prețul a două Cappuccino de la o terasă din centru. 

2. Învață să-ți faci un buget pentru cheltuieli

În primul rând, ai nevoie să-ți clarifici obiectivele financiare. Asta te va ajuta să iei decizii înțelepte pentru banii tăi și îți va modela față de ei o atitudine sănătoasă pe termen lung. 

Trebuie să ai încredere în tine și și să știi că poți avea la fel de mulți bani ca oricine altcineva și meriți să trăiești în siguranță financiară. Indiferent de situația ta financiară din trecut, sau de cea a părinților, sunt lucruri concrete pe care le poți face pentru a ajunge acolo unde vrei să fii. 

Dar pentru asta, e bine să-ți clarifici câteva lucruri: ce îți dorești cel mai mult să realizezi? Cum te vor ajuta banii în direcția asta? Ce riscuri ești pregătit să-ți asumi? Ce sacrificii ești dispus să faci?

Odată ce ți-ai clarificat aceste lucruri, poți să-ți creezi un buget care să te sprijine în direcția aleasă.

Cele mai cunoscut model este ‘20/30/50’: pui deoparte 20% din venituri pentru economii și cheltuieli neprevăzute, folosești 50% pentru cheltuielile curente (chiria, întreținerea, transportul, cumpărăturile şi utilităţile), iar 30% poți cheltui pentru împlinirea dorinţlor tale: vacanţe, gadget-uri, vestimentaţie, masa în oraş etc. Acest ultim procent nu trebuie depăşit nici atunci când veniturile cresc. 

3. Învață să pui deoparte… dar nu ca bunica

Știuuu, pare o nebunie ce zic aici, dar nu e despre a face economiile vieții ci despre a ne antrena acest mușchi de a pune bănuț pe bănuț pentru ceea ce ne dorim. 

Și cum obiceiurile bune se formează de timpuriu, îți recomand să-ți iei o pușculiță haioasă, cum ar fi un porcușor sau o pisicuță, care nu te lasă până nu-i dai un bănuț, doi pe săptămână. 

Lăsând gluma la o parte, nu te descuraja dacă ai un buget restrâns pentru economii, după cum am spus – nu suma e importantă, ci formarea obiceiului. 

Este important să te antrenezi să nu faci gaură în portofel la prima pereche de blugi pe care ți-o dorești. Mai mult, e parte din formarea obiceiului de a economisi. Iar acesta își va fi de folos toată viața.

4. Distrează-te fără să spargi pușculița sau banca

(Sau ce să nu faci cu banii…)

Dacă tinzi să cumperi o mulțime de lucruri care îți plac pentru aproximativ 5 minute, în timp vei cheltui mai mulți bani decât dacă ai fi cumpărat câteva lucruri de calitate – poate mai scumpe, dar pe care să le iubești sau de care să ai nevoie cu adevărat. 

Asta nu înseamnă că trebuie să cumperi doar lucruri scumpe, ci că este important să devii conștient de obiceiurile tale legate de cumpărături și să știi ce este cu adevărat valoros pentru tine.

Nu cumpăra branduri. Nu e bine să cumperi lucruri doar pentru că sunt ieftine sau la reducere, dar nici doar pentru că sunt „high end” și îți conferă un anumit statut. Învață să economisești pentru ceva de calitate, de care știi că te vei bucura mult timp, dar nu te lăsa convins că ‘trebuie’ cu orice preț să îl ai.

E important să realizezi că marketingul te face în mod intenționat să simți că-ți lipsește ceva și că doar ei (marca sau industria respectivă) au soluția pentru a umple acel sentiment de gol, în timp ce, de fapt, îți golesc portofelul.

Pentru a contracara această influență, clarifică-ți ce înseamnă fericirea pentru tine. Află ce adaugă valoare reală vieții tale. Cel mai probabil, nu vor fi multe obiecte de cumpărat pe acea listă. Cu mai mulți bani în contul bancar, disponibili pentru lucrurile cu adevărat importante, te vei simți mai bine decât cu o grămadă de lucruri care adună praf prin casă sau în șifonier.

Apropo, nu este o rușine să returnezi lucrurile de care realizezi că nu ai nevoie, nu îți plac, sau nu ți se potrivesc. Poate fi chiar eliberator, mai ales dacă știi că vei folosi acei bani pentru ceva ce îți place cu adevărat, mai târziu.

5. Antrenează-ți spiritul antreprenorial

Spiritul antreprenorial este ceva ce merită cultivat, indiferent dacă îl simți sau nu ca pe un talent înnăscut. Și cum spuneam mai sus, obiceiurile și abilitățile bune merită cultivate de timpuriu. 

Antreprenoriatul îi poate speria pe mulți, dar e bine să știi că atunci când ești tânăr și vrei să încerci să-ți faci propria afacere, ți se pot deschide multe uși. 

În afaceri, exuberanța și entuziasmul tinereții pot fi (până la o limită) resurse foarte valoroase în atragerea de investitori care vor susține cu bani și experiență ideea ta – oricât de nebună. 

Când ești tânăr, poți să găsi mai ușor soluții la problemele reale cu care se confruntă oamenii, decât cei trecuți prin viață, care au mai pierdut din curiozitatea, curajul și ingeniozitatea de la început. 

Ca atare, cultivă acest spirit antreprenorial, dându-ți voie să visezi și să te gândești la soluțiile pe care le-ai găsi tu pentru nevoile celor din jur (și pe care oamenii ar fi interesați sa le cumpere).

Concluzie

Poate simți că deciziile financiare despre care am discutat aici nu sunt ușor de implementat, dar sunt esențiale pentru o situație financiară bună acum și din ce în ce mai bună de-a lungul vieții. 

Spune-ne în comentarii despre cum intenționezi să-ți gestionezi finanțele de acum înainte. Orice plan concret ai în acest sens i-ar putea ajuta și pe alții. Mult succes și ai încredere în forțele tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *